Tancuri şi transportoare blindate ruseşti la graniţa cu Ucraina (Foto/Video) Rusia concentrează noi forţe armate
Autor: Cristian Soare pe 01 apr, 09:46 | Ucraina

Trenuri încărcate cu cantități mari de tehnică militară rusească, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate grele, precum și obuziere de calibru mare, par să se îndrepte spre graniţa de vest a Rusiei cu Ucraina. 

Analiştii OSINT ai publicaţiei The War Zone precizează că există informaţii, neconfirmate oficial până la acesta ora, că amploarea acestor mișcări de trupe ruse este atât de semnificativă încât circulaţia pe unele magistrale feroviare a fost îngreunată.

La Washington există îngrijorări cu privire la faptul că o nouă rundă majoră de confruntări între Rusia și Ucraina ar putea să aibă loc, întrucât acordul de încetare a focului expiră în aceste zile.

#RUSSIA: Train spotted carrying a large amount of military vehicles and equipment. At the time of filming it was between Dvubratskiy and Ust-Labinsk Station near Krasnodar. By car, around 5 hours from #Crimea. pic.twitter.com/i0zDWUmc6d

— Mikhail D. (@Eire_QC) March 30, 2021

Nu este deloc clar când au început aceste noi desfăşurări de trupe şi tehnică militară, dar înregistrările video și imaginile surprinse de martori oculari arătau trenuri care transportau zeci de vehicule blindate și alte echipamente militare.

Документально подтверждённые факты передвижения военной техники ВС РФ (по жд) (учения либо передислокация) погрузка на платформы в г.Камышин (Волгоградская область). ???? ВИДЕО В КОММЕНТАРИЯХ ???? pic.twitter.com/iS5vAiTr0M

— Записки охотника (@galandecZP) March 31, 2021

Sursa citată precizează că toate aceste materiale video au apărut pe rețelele de socializare începând cu 27 martie 2021. Au fost, de asemenea, observate mai multe convoaie militare pe şosele din apropierea graniţei Rusiei cu Ucraina.

Unele desfăşurări de trupe ruse au fost observate la începutul lunii martie și au avut legătură cu un exerciţiu militar. Cu toate acestea, au existat informaţii că forțele ruse care au participat la aceste exerciții au rămas desfășurate după terminarea acestora, pe 23 martie. 

Russian military equipment on the Crimean Bridge. 2S19 Msta-S self-propelled howitzers, various trucks, BMP-3 IFVs.29.03.21 pic.twitter.com/c4W2aNqp5M

— Status-6 (@Archer83Able) March 31, 2021

În plus, desfășurările ulterioare de trupe ruse, inclusiv unități despre care nu se știe că ar fi fost implicate în exercițiile menționate anterior s-au îndreptat către locații din afara zonelor destinate exerciţiilor militare. 

Serious Russian armor moving into Crimea. Seems to be divisional level at least. https://t.co/KvXa9v7m0W

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 31, 2021

Ca răspuns, Ucraina a declarat marți că și-a pus propriile forțe în alertă și că întărește unitățile militare din estul țării și de la granița cu Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în 2014. Recent, în urmă cu două zile, comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, a declarat că Rusia concentrează în prezent forţe armate în apropiere de frontierele Ucrainei dinspre sud, est şi nord, ceea ce constituie o ameninţare la adresa securităţii ucrainene.

”Federaţia Rusă îşi continuă politica agresivă faţă de Ucraina”, a declarat Homceak în parlament.

Potrivit acestuia, trupe ruseşti din diferite regiuni se adună în apropiere de frontiera cu Ucraina sub pretextul menţinerii în stare de pregătire de luptă sau pregătirii de viitoare exerciţii, Rusia ”procedând la o concentrare progresivă de trupe în apropierea frontierelor de stat ucrainene”.

Se aşteaptă o concentrare suplimentară de trupe de până la 25 de grupuri tactice care, împreună cu forţele deja desfăşurate în apropierea frontierei de stat a Ucrainei, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii militare a statului”, a afirmat generalul Homceak.

El a adăugat că Moscova dispune la ora actuală de efective de 32.700 de militari în Crimeea anexată de Rusia în 2014, în timp ce ofiţerii săi comandă efective de 28.000 de militari separatişti staţionaţi în teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.

Ucraina Vezi toate articolele