Un petrolier iranian a fost ţinta unui atac în largul Siriei (Foto/Video)
Autor: S.I. Catalin pe 25 apr, 08:55 | Forțele navale

Un petrolier iranian a fost ţinta unui atac în largul Siriei sâmbătă, care a făcut trei morţi şi a lovit unul din rezervoarele sale, primul de acest fel de la începutul războiului în ţară, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene, notează AFP.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, nu a fost în măsură să precizeze imediat originea atacului care nu a fost revendicat.

Explosion reported on oil tanker MV WISDOM anchored off Banias Refinery in Syria. Vessel was likely to be involved in STS from Iranian tankers into Syria. https://t.co/V33ipez7K5 pic.twitter.com/SzhHFKbGBq

— Maritime Security News (@marsec_osn) April 24, 2021

"În momentul atacului, petrolierul iranian care venea din Iran era staţionat nu departe de portul (sirian) Banias", a declarat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane. "Cel puţin trei sirieni au fost ucişi, dintre care doi membri ai echipajului", precizează Agerpres.

The tanker seen burning today off the coast of Baniyas is not an Iranian vessel, but a Beirut-registered tanker called WISDOM. She has assisted the Iranian VLCC supertanker ARMAN 114 (ex. ADRIAN DARYA-1) by offloading 300-350K barrels at a time due to depth restrictions. #OOTT pic.twitter.com/tv6lH38IHq

— TankerTrackers.com, Inc.⚓️???? (@TankerTrackers) April 24, 2021

Directorul OSDO a spus că nu ştie "dacă a fost un atac israelian", în contextul în care ce Israelul a vizat în mod repetat poziţiile Iranului în Siria, ţară vecină cu statul evreu şi aflat în război din 2011.Republica Islamică Iran, care ajută militar regimul Bashar al-Assad în Siria, este un duşman al Israelului. Tensiunile sunt foarte puternice între cele două ţări şi în urmă cu circa zece zile Iranul a acuzat Israelul de "sabotaj" la uzina sa de îmbogăţire a uraniului din Natanz.

A fire has broken out on an Iranian oil tanker off the coast of Syria following a suspected drone attack, say Syrian regime officials pic.twitter.com/HZNulJ8t0Q

— TRT World Now (@TRTWorldNow) April 24, 2021

La Damasc, Ministerul Petrolului, citat de agenţia oficială de presă Sana, a afirmat că "un incendiu a izbucnit într-unul dintre rezervoarele" unui petrolier neidentificat "după ce a fost probabil ţinta unui atac cu drone", în largul portului Banias (vest). Incendiul este "sub control", potrivit ministerului.Este primul atac de acest fel de la începutul războiului din Siria, potrivit OSDO.Învecinat cu Siria, Israelul a efectuat din 2011 sute de lovituri, inclusiv folosind drone, împotriva poziţiilor puterii siriene şi aliaţilor săi, a trupelor iraniene şi luptătorilor Hezbollahului libanez, un alt duşman declarat al statului evreu.Israelul spune că încearcă să împiedice Iranul să se implanteze în Siria. Armata israeliană a recunoscut public rareori loviturile sale din Siria.

Forțele navale Vezi toate articolele