Un motor de rachetă, primul fabricat de Turcia, doboară recordul mondial
Autor: Eduard Pascu pe 16 apr, 16:08 | Industrie de apărare

Primul motor de rachete cu rază medie de acțiune, fabricat de Turcia, a doborât recordul mondial, atingând 1.342 newtoni putere de tracțiune cu diametrul său de doar 240 milimetri, a anunțat ministrul turc al industriei și tehnologiei.

Motorul TEI-TJ300, dezvoltat de TUSAS Engine Industries (TEI) cu sprijinul Consiliului de cercetare științifică și tehnologică din Turcia (Tubitak), va putea fi utilizat pe sistemele de apărare aeriană, navală și terestră, a spus într-un mesaj pe Twitter, ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Mustafa Varank.

Într-un videoclip postat de Varank a arătat că motorul a atins și 48.456 rotații pe minut (RPM).

 

TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Türkiye'nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru TEI-TJ300, 240mm çap ile 1342N itki kuvvetine ulaşarak sınıfında dünya rekoru kırdı.TEI-TJ300; hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uygulanabilecek.Tebrikler???? @TEI_TUSAS#MilliTeknolojiHamlesi???????? pic.twitter.com/kvzSb2bfUI

— Mustafa Varank (@varank) April 16, 2021

Proiectul pentru dezvoltarea motorului a început în 2017 și a fost testat pentru prima dată în iunie anul trecut. ”Motorul TEI-TJ300 este capabil să funcționeze la viteze mari de până la 90% din viteza sunetului la o altitudine de 1.524 metri”, potrivit site-ului TEI.

TEI a mai spus că motorul nu are nevoie de un sistem de pornire, cum ar fi un motor auxiliar de pornire, deoarece are capacitatea de a porni prin presiunea aerului, ceea ce asigură că este potrivit pentru sistemele de apărare aeriene, maritime și terestre.

Industrie de apărare Vezi toate articolele