Un F/A-18 Super Hornet american a lansat în premieră noua rachetă antiradar AARGM-ER. Urmează integrarea și pe F-35
Autor: Gheorghiță Orjanu pe 05 aug, 20:59 | Industrie de apărare

F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force

Marina americană (US Navy) a încheiat cu succes primul test de tragere cu racheta antiradiație avansată cu rază extinsă, AGM-88G (Advanced Anti-Radiation Guided Missile Extended Range - AARGM-ER) de pe un avion de luptă F/A-18 Super Hornet.

Testul a fost efectuat pe 19 iulie în poligonul naval Point Mugu din sudul coastelor Californiei, a informat compania americană Northrop Grumman, într-un comunicat de presă din această săptămâna, precizând totodată că, noul proiect de rachetă a demonstrat cu succes capabilitatea de rază extinsă.

„AARGM-ER a fost lansată cu succes de pe avionul F/A-18 și a îndeplinit obiectivele cheie de testare ale primei trageri cu acest tip de rachetă. Echipa guvernamentală și din industrie s-a concentrat foarte mult și a reușit să desfășoare acest eveniment de testare cu trei luni mai devreme, decât se prevedea inițial”, a declarat căpitanul Alex Dutko, directorul de la US Navy pentru programul PMA-242 (Direct and Time Sensitive Strike).

 

AARGM-ER este o rachetă AARGM căreia americanii i-au adus îmbunătățiri semnificative

 

Concept rachetă AARGM-ER, sursă foto: Orbital ATK

AARGM-ER este o rachetă AARGM, căreia i s-au adus îmbunătățiri semnificative în anumite domenii tehnologice. Urmează să fie integrată pe aeronavele Marinei F/A-18E/F Super Hornet și EA-18G Growler, precum și pe avioanele F-35A ale Forțelor Aeriene, F-35B ale Infanteriei Marine și F-35C ale Marinei.

Comentariul autorului: Proiectul de îmbunătățire a capabilităților rachetei antiradiație AARGM a fost lansat în 2016. Din vechea rachetă s-au păstrat doar focosul și sistemul de ghidare. Noul motor cu o putere mai mare și corpul rachetei reproiectat pentru o aerodinamică mai bună au permis dublarea, atât razei de acțiune acțiune a rachetei, cât și a vitezei, care ar fi ajuns la 300 km, respectiv 4 Mach.

Raza de acțiune, de 300 km, a rachetei AARGM-ER este la limita distanței de lovire a complexelor de rachete sol-aer moderne cu rază lungă de acțiune, excepție făcând sistemele rusești S-400 și S-500 care lovesc ținte aflate la distanțe de 400 km, respectiv 600 km, cu mențiunea că S-500 se află încă în teste de stat, planificate să se încheie la finalul anului 2021.

Industrie de apărare Vezi toate articolele