Turcia și Pakistanul au semnat un acord pentru sprijin în problema Kașmir
Autor: Eduard Pascu pe 13 ian, 16:01 | News

Ministrul de Externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi și omologul său turc, Mevlut Cavusoglu. Sursa: Twitter

Pakistanul și Turcia au convenit miercuri să urmeze o strategie comună pentru soluționarea problemelor comune la nivel internațional, potrivit Ministerului de Externe al Pakistanului.

Acordul a fost semnat în timpul unei întâlniri, la Islamabad, între ministrul de externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi, și omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, transmite Anadolu.Cavusoglu a sosit în vizita sa oficială de trei zile în Pakistan marți seară pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu omologii săi pakistanezi și azeri.Diplomații și-au exprimat satisfacția față de relațiile bilaterale actuale dintre Islamabad și Ankara și au subliniat necesitatea implementării unui cadru economic strategic între Pakistan-Turcia cât mai curând posibil, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe.Qureshi i-a relatat omologului său turc despre încălcările drepturilor omului comise de forțele indiene în "teritoriile ocupate ilegal Jammu și Kashmir” și a mulțumit Ankarei pentru sprijinul său neclintit acordat Pakistanului în disputa din Kașmir. Cei doi miniștri de externe au convenit să adopte o strategie comună pe probleme de interes reciproc la nivel internațional și să depună eforturi comune pentru a consolida în continuare cooperarea bilaterală.Jammu și Kașmir sunt deținute în parte de India și Pakistan și revendicate în totalitate de ambele. O mică suprafață din Kașmir este, de asemenea, deținută de China.De când au fost împărțite în 1947, cele două țări au purtat trei războaie - în 1948, 1965 și 1971 - inclusiv două în regiunea Kașmir. Unele grupuri din Jammu și Kașmir au luptat împotriva guvernării indiene pentru a obține independența sau unirea cu Pakistanul vecin.În august 2019, guvernul indian a revocat statutul special al Kașmirului, punând capăt autonomiei văii Himalaya. De asemenea, a fost împărțit în două teritorii administrate federal.În același timp, a blocat regiunea, a reținut mii de oameni, a impus restricții de circulație și a comunicațiilor.

 

????Signed MoU on the activities of Maarif Foundation w/brother FM @SMQureshiPTI of Pakistan.????Discussed 71-point Road Map that will strengthen our relations.????Will bring our bilateral trade up to its true potential.????Will develop our cooperation in defense industry.???????????????? pic.twitter.com/guZ1jtC5nl

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 13, 2021

Citește și: Trei tineri au fost uciși de forțele indiene din Kașmir

Te-ar putea interesa și...
News Vezi toate articolele