Turcia cere scuze oficiale de la Italia și suspendă achiziționarea elicopterelor produse de compania Leonardo 
Autor: Cătălin Costea pe 12 apr, 14:15 | Industrie de apărare

Pe 11 aprilie, publicațiile italiene La Repubblica și Il Fatto au informat că Turcia a suspendat procesul de achiziționare a elicopterelor de la compania italiană Leonardo, după ce, în urmă cu trei zile, prim-ministrului italian Mario Draghi l-a numit “dictator” pe liderului turc Recep Tayyip Erdogan.

După cum se relatează în presa italiană, guvernul turc nu se mulțumește doar cu explicațiile primite pe cale diplomatică și cere să fie transmise scuze oficiale pentru cuvintele folosite de premierul italian.

„Și, din moment ce nu există răspunsuri de la Roma, autoritățile turce au început să trimită semnale de amenințare”, se precizează în articolul din La Repubblica.

Astfel, Turcia suspendă pe o perioadă nedeterminată contractul în valoare de 70 de milioane de euro privind achiziționarea de elicoptere de antrenament, care trebuia să fie semnat în zilele următoare.

Autoritățile turce nu s-au limitat însă doar la acest contract, alte trei companii italiene primind avertismente, inclusiv gigantul italian din domeniul energetic Ansaldo Energia, care în prezent construiește o centrală electrică în Turcia.

Anterior, prim-ministrul italian Mario Draghi l-a caracterizat pe șeful Turciei drept „un dictator cu care trebuie să colaborezi”. Potrivit lui Draghi, “trebuie găsit un echilibru corect în relațiile cu astfel de politicieni”.

După declarațiile lui Draghi, ambasadorul italian la Ankara, Massimo Gayani, a fost convocat la Ministerul Turc de Externe, unde i s-a cerut să clarifice declarația prim-ministrului. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a condamnat declarația și a subliniat că Erdogan a preluat funcția în urma unor alegeri libere.

 

 

Industrie de apărare Vezi toate articolele