Turcia a lansat la apă prima fregată de fabricație autohtonă
Autor: Eduard Pascu pe 26 ian, 13:45 | Forțele navale

Turcia a lansat pe 23 ianuarie prima sa fregată, TCG Istanbul, din cadrul unui program care presupune construirea a patru corvete și patru fregate.

În cadrul programului MILGEM, Turcia a fabricat și a livrat către Forțele Navale patru corvete de clasă Ada. TCG Istanbul este prima dintre cele patru fregate.

Nava Istanbul a fost construită în baza unui contract din 2019 atribuit de agenția de achiziții publice SSB către STM, o companie de apărare controlată de guvern, transmite Defense News.

Nava de război va fi folosită în misiuni de apărare aeriană avansată, în lupta navală și de patrulare și va sprijini misiunile de război subacvatic. Acesta va fi livrată Forțelor Navale în 2023.

„Programul MILGEM datează de la începutul anilor 2000. Dar furnizează platforme critice exact atunci când este nevoie, adică atunci când Turcia are nevoie de putere pentru a-și susține politica externă în estul Mediteranei”, a declarat analistul apărării Ozgur Eksi.

Fregatele din clasa I, din care face parte și TCG Istanbul vor avea sisteme de arme, inclusiv un sistem de lansare verticală MDAS cu 16 celule fabricat local (un total de 64 de rachete sol-aer încă nespecificate); patru sistem de lansare Atmaca; un sistem Gokdeniz de 76 mm, fabricat de Aselsan; două mitraliere fabricate de Aselsan de 25 mm; și un sistem de contramăsuri pentru torpile HIZIR.

Specificațiile clasei navei sunt:

Dimensiuni: Lungime: 113,2 metri; Lățime: 14,4 metri; Pescaj: 4,05 metriDeplasare: 3.000 toneViteza: Max: 29 de noduri; Economic: 14 noduriAutonomie cu viteză economică: aproximativ 5.700 mile marinePropulsie principală: două motoare diesel MTU 20V 4000 M93L și o turbină cu gaz LM2500

Energie electrică: patru generatoare dieselPlatforme: Capacitate de a transporta două elicoptere S70 Seahawk (unul în hangar și unul pe platformă); Două bărci gonflabile rigide cu carenăAutonomie: Minim 15 zile de capacitate operațională fără completări

 

???????????? Historical milestone in Turkey's modern naval Shipbuilding: TCG Istanbul launched today https://t.co/f3oM1IBFKm

— Prof. Michael Tanchum (@michaeltanchum) January 23, 2021
Te-ar putea interesa și...
Forțele navale Vezi toate articolele