Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tump, vizită în India: SUA pun pe masă și un contract militar, îngrijorate de dorința Indiei de a achiziționa S-400
Strategica
Data publicării:
Două democrații stabile și vechi se vor întâlni începînd de mâine, atunci când președintele SUA Donald Trump va ateriza la New Dehli, pentru a începe o vizită de stat in India. Conform propriului său cod comunicațional, Trump se pregătește să înceapă vizita sa printr-o declarație contondentă, care anunță tonul dialogului dintre administrația sa și autoritățile indiene.
EXCLUSIV

În timpul unei oportunități foto din Biroul Oval, el le-a spus reporterilor că „nu suntem tratați foarte bine de India, dar se întâmplă că îmi place foarte mult premierul Modi”. Mesajul este simplu: nu prea am ce să ofer pentru a ușura temerile Indiei, dar nu voi face război cum fac, spre exemplu, când vizitez Europa.

Legătura solidă personală dintre cei doi lideri, american și indian, nu creează automat o „alianță naturală” între cele două națiuni.

 

Dorința Indiei de a achiziționa S-400 amenință relația cu SUA

 

Diferențele pe o gamă largă de probleme - protecționismul în creștere, fricțiunile comerciale și dorința de la New Delhi de a achiziționa un sistem de apărare aeriană S-400 din Rusia – amenință să perturbe serios relația indo-americană.

Vizita președintelui Trump oferă o oportunitate nu numai de a gestiona direct unele dintre aceste diferențe, dar și de a pune bazele unei convergențe strategice și comerciale unice. Iar această convergență odată realizată, oferă un avantaj strategic imposibil de ignorat de China.

Relația SUA-India este neobișnuită în multe aspecte. În primul rând, legăturile strategice, de securitate și militare, dintre cele două țări au continuat pe o traiectorie ascendentă cu desemnarea Indiei ca „partener strategic în domeniul militar” al Statelor Unite.

Comerțul cu tehnică militară dintre SUA și India a ajuns la 18 miliarde de dolari. Cele două țări împing granițele angajamentului bilateral în domeniul apărării - fie prin acordul de compatibilitate și securitate a comunicațiilor (COMCASA), care facilitează „interoperabilitatea” între forțele de apărare ale țărilor, exerciții militare comune sau acordul de securitate industrială pentru a permite colaborarea dintre diverși actori militari și sectorul privat . De aceea, cu ocazia acestei vizite, se preconizează semnarea unui acord de 2,6 miliarde de dolari pentru a achiziționa elicoptere Seahawk „Romeo” de 24 MH-60.

Cu toate acestea, acest progres ar putea fi umbrit de amenințarea iminentă a sancțiunilor Statelor Unite în conformitate Legea sancțiunilor (CAATSA) dacă India continuă cu dorința sa de a achiziționa sistemul rusesc de rachete S-400. Mai simplu spus, sancțiunile ar avea un efect dezastruos asupra relațiilor SUA-India pentru decenii următoare. India este un stat extrem de consevator, iar sentimentul general la New Dehli este că Trump și SUA folosesc prea ușor arma sancțiunilor economice pentru a își impune punctul lor de vedere.

Un raport al Comitetului permanent pentru apărare al parlamentului indian subliniază că firmele americane au încheiat 13 contracte cu India în valoare de aproximativ 4,3 miliarde de dolari în ultimii trei ani, în timp ce Rusia a semnat 12 contracte pentru doar 1,2 miliarde de dolari. Aceste cifre reprezintă argumentul indian fundamental fața a ceea ce Modi percepe ca fiind un asalt nemeritat la adresa guvernului său din partea lui Donald Trump.

 

Parteneriatul energetic dintre SUA și India

 

Parteneriatul energetic strategic SUA-India a făcut din cooperarea energetică un element central în relația bilaterală. Obiectivele sunt îmbunătățirea securității energetice, extinderea legăturilor de cercetare și inovare în sectoarele energetice ale ambelor țări. Ca pas următor, vizita președintelui Trump și secretarul energiei, Dan Brouillette, are potențialul de a promova strategiile energetice ale ambelor țări.

India este o piață importantă pentru exportul de petrol brut din SUA, LNG, cărbune și biocombustibili, iar resursele energetice din SUA contribuie la asigurarea securității energetice și a diversității necesare pentru dezvoltarea economică a Indiei. Un subiect intens dezbătut este și definitvarea acordului propus de investitori americani prin care India Petronet LNG s-a angajat să investească 2,5 miliarde de dolari în proiectul LNG Driftwood, în schimbul drepturilor aupra 5 milioane de tone metrice de GNL pe toată durata de viață a proiectului.

Lui Trump exact acest tip de contracte îi plac, iar India știe să obțină puncte politice din astfel de afaceri. Având în vedere că cererea de gaz este în scădere din China, fenomen atribuit unei ierni calde și crizei create de de coronavirusul în curs de desfășurare, India apare un cumpărător din ce în ce mai mare de LNG. Una din marile promisuni ale primului ministru Modi, cu care a și câștigat ultimile alegeri a fost să crească cantitatea de energie electrică generată prin utilizarea gazele naturale, astfel ridicând zonele sărace din India prin introducerea și stabilizarea rețelelor de transport energetic.  SUA sunt foarte interesate în eforturile guvernului Modi de a construi infrastructura critică care va facilita dezvoltarea și producerea acestor resurse. Experți indieni au participat recent la o întâlnire crucială cu o delegație a Institutului de Energie Nucleară din SUA în India pentru a discuta despre sprijinul pe care îl poate obține India cu privire la reglementarea pentru exporturile nucleare americane în India și pentru a promova produsele și serviciile americane către Nuclear Power Corporation din India Ltd. Sau alți potențiali clienți.

 

SUA vor un agajament ferm pentru dezvoltarea relației comerciale de lungă durată

 

În cele din urmă, deși nu este clar dacă cele două părți vor fi de acord asupra unui acord comercial general, Donald Trump vrea să se asigure că India dorește un angajament ferm pentru dezvoltarea unei relații comerciale de lungă durată. Astăzi, comerțul bilateral SUA-India crește cu 10%, de la an la an, și a ajuns la 160 de miliarde de dolari în 2019.

Peste 2.000 de companii americane sunt prezente în India. De partea indiană peste 200 de companii indiene au investit 18 miliarde de dolari în SUA, creând astfel 100.000 de locuri de muncă directe. Din 2017/ 2018, deficitul comercial al SUA cu India a scăzut cu 9% pentru bunuri - un punct major de îngrijorare pentru administrația Trump. Cu toate acestea, în timp ce India și-a liberalizat în mod substanțial economia, rămân limitări la investițiile primite în sectoarele cheie precum bancă și asigurări, comerț cu amănuntul cu o singură marcă și media și divertisment, printre altele. India ar trebui să acorde prioritate activă eliminării limitelor de investiții pentru a rămâne cea mai rapidă piață emergentă.

Mai mult decât atât, pentru a încheia orice mare pact comercial cu Statele Unite, India va trebui să abordeze reformele pentru care SUA sunt ferme în a le cere și anume protecția adreselor IP, fluxul liber de date peste granițe, flexibilitatea politicilor de muncă și eficientizarea achiziției de terenuri. Succesul unui regim uniform de impozite pe servicii și servicii (TPS) și codul falimentului introdus în primul mandat al primului ministru Modi vor trebui sa fie asezonate cu măsuri suplimentare de raționalizare și simplificare. Aceste reforme interne minus protecționismul vor face din India un jucător important pe piața globală și un partener extrem de important pentru SUA.

 

Inadia nu mai vrea vize pentru SUA

 

Majoritatea acestor puncte de interes se concentrează asupra preocupărilor americane cu privire la economia indiană, în primul rând pentru că economia Statelor Unite rămâne una dintre cele mai deschise economii din lume. Cu toate acestea, există probleme pe care India le produce prin tarifele sale comerciale, mai ales în domeniul serviciilor. India a dorește să obțină accesul pentru fructele sale pe piața americană, pe lângă restaurarea beneficiilor de reducere a tarifelor, în valoare de 6,3 miliarde USD, de care s-a bucurat până în mai 2019. SUA au eliminat recent India și alte câteva țări din lista sa de țări în curs de dezvoltare, definind-o ca economie emergentă, capabilă deci să platească tarifele normale accesului la piața sa. Dialogul pe această temă va fi destul de tensionat mai ales că nimeni nu se așteaptă ca Donald Trump să fie simpatetic cu doleanțele Indiei.

Un alt aspect contondent, care sigur va fi discutat de către cei doi leaderi se referă la redeucerea accesului indienilor cu studii la obținerea celebrelor vize de muncă în SUA. India a atras atenția asupra barierele puse de către administrația Trump cu privire la libera circulație a persoanelor fizice impuse de regimul de viză H1B. După cum se cunoaște, Trump a înăsprit condițiile de obținere a acestui tip de vize, iar presa de dreapta din SUA și-a înăsprit vizibil tonul față de patronii, în special din Silicon Valley, care practic închid ochii la angajările ilegale de specialiști IT indieni. În timpul discuțiilor, partea indiană este de așteptat să discute despre specificul „ocupării forței de muncă” și „ocupațiilor de specialitate” din cadrul H1B, model care până acum a permis industriei IT și întreprinderilor americane să rămână competitive la nivel global.

Cele mai vechi și cele mai mari democrații din lume, cu credințe și nevoi diferite, pot fi uneori ideologic la poluri opuse, dar știu că au nevoie unul de altul mai mult ca niciodată. Mai ales că cei doi lideri care se întâlnesc pentru a cincea oară în opt luni pot să finalizeze acorduri care să întărească o axă comercială, energetică, militară și de securitate unică în istoria lumii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
SUA intenționează să desfășoare cele mai moderne sisteme de rachete în regiunea Indo-Pacific, pe fondul amenințărilor Coreei de Nord
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil

Ştiri Recomandate

Livrarea ATACMS indică o schimbare în strategia SUA, spun unii experți militari: Anterior au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor
Rusia încearcă să perturbe construirea noilor linii defensive ale armatei ucrainene. Militarii ruși au început să lovească tehnica folosită pentru construcția fortificațiilor
Dronele americane din Italia și-au împărțit zonele de responsabilitate: Cele aparținând Forțelor Aeriene operează în Marea Neagră, iar cele ale Forțelor Navale în Marea Mediterană
Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă racheta balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
pixel