Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Totul despre exercițiul rusesc de nivel strategic “Caucaz-2020” (Ziua 1)
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
Federația Rusă desfășoară în zona Mării Negre cea mai mare activitate militară din anul 2020. În scopul asigurării unei informări oportune și cuprinzătoare, prezentăm zilnic sinteza principalelor activități desfășurate în cadrul exercițiului la nivel strategic.

În zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a început executarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020. Pe parcursul acestuia, grupările de trupe (forțe) vor desfășura operații comune de izolare a raioanelor de acțiune ale formațiunilor înarmate ilegale aparținând organizațiilor teroriste internaționale, de blocare și de distrugere a acestora. De asemenea, vor fi desfășurate activități practice de blocare a canalelor aeriene și maritime de aprovizonare a formațiunilor ilegale.

Exercițiul a început cu alertarea personalului din structurile participante la activități. Ulterior, militarii au desfășurat acțiuni de pregătire a armamentelor și tehnicii militare pentru redislocare și întrebuințare în luptă, precum și de încărcare a rezervelor de mijloace materiale.

Militarii au efectuat marșuri combinate în raioanele de concentrare, pentru primirea misiunilor de luptă.

Pe timpul deplasării, au fost respinse atacurile grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului și au fost depășite porțiuni de teren contaminat.

 

Forțele Terestre

 

În poligonul Prudboy, a început desfășurarea de misiuni comune ale militarilor aparținând marilor unități dislocate în Regiunea Volgograd ale Armatei 8 arme întrunite și Trupelor de Desant Aerian.

La activități participă mașini de luptă ale infanteriei BMP-2 și BMP-3, tancuri T-90A, instalații de artilerie autopropulsate 2S19, precum și elicoptere Mi-8AMTS.

Timp de o săptămână, vor fi desfășurate activități în cooperare pentru respingerea atacurilor adversarului convențional.

În etapa inițială a exercițiului, subunități de apărare antiaeriană ale Regiunii Militare Sud și Trupelor de Desant Aerian au îndeplinit misiuni de luptă, în condițiile întrebuințării de către adversarul convențional a armamentului nuclear.

Echipajele complexelor de rachete și artilerie antiaeriană Tunguska-M1, complexelor de rachete antiaeriene Strela-10 și lansatoarelor portabile Verba au respins atacurile individuale și grupate ale țintelor aeriene.

Militarii au îndeplinit peste 80 de misiuni diferite de descoperire, escortare și distrugere a peste 48 de ținte aeriene de mare viteză și aflate la joasă altitudine.

În poligonul Ashuluk (Regiunea Astrakhan), mari unități aparținând Armatei 49 arme întrunite, în cooperare cu forțe ale Aviației de Asalt și Aviației Forțelor Terestre, au început să exerseze tactici de ducere a luptei, în condiții de deșert.

Subunități de infanterie moto și tancuri vor desfășura manevre în defensivă, în zona de responsabilitate. La etapa cu trageri de luptă vor fi distruse ținte cu armamentele de pe tancurile T-72BM3 și transportoarelor blindate BTR-82A, precum și cu instalațiile de artilerie autopropulsate Msta-S.

În Armenia, în poligonul Alaghiaz, au început acțiunile tactice comune ale militarilor ruși și armeni. Gruparea de Forțe Întrunite este comandată de general maior Tirgan Parvanian.

Activitățile comune vor viza verificarea nivelului de pregătire a unităților din Regiunea Militară Sud pentru localizarea și rezolvarea conflictelor armate legate de combaterea terorismului, precum și creșterea interacțiunii dintre organele de comandă și conducere și unitățile armatelor celor două țări, în vederea îndeplinirii misiunilor de protejare a intereselor și asigurarea securității militare.

În total, la acestea participă peste 1.500 de militari și aproximativ 300 de unități de tehnică militară, inclusiv Aviația Operativ-Tactică, Aviația Forțelor Terestre și Aviația fără pilot din ambele state.

În Abhazia, militarii ruși și abhazi au trecut la executarea etapei comune planificate în cadrul exercițiului.

Peste 1.500 de militari au fost alertați și, împreună cu aproape 500 de unități de tehnică militară, au efectuat un marș de 150 de kilometri în poligoanele Tsabal și Nagvalou. De asemenea, a fost alertată și aviația din regiune, urmând ca la activitățile de pregătire pentru luptă să participe elicoptere Ka-52 Alligator, Mi-8 și Mi-8AMTȘ Terminator.

Timp de o săptămână, militarii ruși și abhazi vor distruge cu foc adversarul din zona montană și din cea a litoralului abhaz, cu sprijinul aerian al Aviației Forțelor Terestre.

În etapa finală a exercițiului, militarii vor executa trageri de luptă cu armamentele din dotarea tancurilor T-72B3 și transportoarelor blindate BTR-82AM asupra a peste 2.000 de ținte amplasate în raioanele montane ale crestei caucaziene.

În Osetia de Sud, subunități ale Bazei Militare a Armatei 58 arme întrunite, în comun cu subunități ale armatei sud-osetine, au fost alertate și s-au deplasat în poligonul Dzartsemi. 

Pe timpul primei etape a exercițiului, un grup tactic de nivel batalion va desfășura activități de căutare în teren muntos împădurit, cu întrebuințarea dronelor, a stației de cercetare apropiată SVR-3 și a complexului de cercetare, conducere și comunicații Strelets.

La acțiunile tactice din cadrul exercițiului, în Osetia de Sud participă peste 1.500 de militari și aproximativ 300 de unități de tehnică militară, între care tancuri T-72, mașini de luptă ale infanteriei BMP-2, complexe de rachete și artilerie Tunguska, complexe de rachete antiaeriene Strela, instalații de artilerie autopropulsate Akatsia, aruncătoare de mine Sani și aruncătoare de mine automate și manuale ARG-17 și RPG-7B.

 

Forțele Aeriene

 

Aviația de Vânătoare a intrat în serviciul de luptă pe aerodromuri operative din Crimeea și alte trei regiuni din sudul Federației Ruse.

Echipajele avioanelor de vânătoare de tip Su-27 și Su-30 vor îndeplini misiuni de apărare antiaeriană în Republica Crimeea, Regiunea Rostov și Ținuturile Krasnodar și Stavropol.

Piloții avioanelor de vânătoare vor îndeplini misiuni de interceptare a țintelor aeriene, de acoperire a atacurilor Aviației de Asalt și vor efectua atacuri aeriene asupra unor ținte terestre.    

În vederea participării la exercițiu au fost redislocate pe aerodromuri operative aproximativ 60 de avioane de tip Il-76MD ale Aviației Militare de Transport. Acestea au parcurs distanțe de până la 2.000 de kilometri.

Avioanele au decolat de pe aerodromurile de dislocare permanentă din Regiunile Tver, Pskov, Orenburg, Ulyanovsk și Rostov.

În Regiunea Militară Sud, a fost constituit un sistem unic de conducere a forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană.

Peste 10 divizioane de rachete antiaeriene dotate cu complexe de tip S-400, S-300 și Pantsir-S din compunerea diviziilor de apărare antiaeriană ale Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană au efectuat marșuri în noile raioane de poziție, au desfășurat tehnica militară și au intrat în serviciul de luptă.

Echipajele complexelor de rachete antiaeriene au trecut la îndeplinirea misiunilor de acoperire a raioanelor de concentrare a trupelor participante la exercițiu, în Caucazul de Nord, Transcaucazia, Regiunile Astrakhan, Volgograd și Rostov, precum și în Ținuturile Stavropol și Krasnodar.

 

Forțele Navale

 

Peste 20 de nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au ieșit pe mare, pentru îndeplinirea de misiuni în cadrul exercițiului. Între acestea se află nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova, fregata Pytlivy, navele mari de desant Cezar Kunikov, Azov și Novocerkassk, navele mici purtătoare de rachete Vyshny Volochek și Orekhovo-Zuevo, nava purtătoare de rachete pe pernă de aer Samum și vedetele purtătoare de rachete Naberezhye Chelny, Ivnovets, Shuya și R-60.

În diverse etape ale exercițiului, navele de luptă, complexele de rachete de coastă și avioanele flotei vor executa lansări de rachete și trageri de artilerie. În același timp, vor desfășura atacuri cu rachete și bombe asupra unor ținte maritime, aeriene și de coastă. 

O grupare navală de căutare și asalt a FRMN, formată din navele mici antisubmarin Muromets, Suzdalets, Kasimov și Yeisk, a îndeplinit misiuni de căutare și distrugere a unui submarin al adversarului, în mod combinat, executând lansări de mine și întrebuințând armamentul antisubmarin. De asemenea, au fost efectuate lansări de torpile, în scopul distrugerii submarinului.

Activitățile au făcut parte dintr-un exercițiu tactic cu dublă partidă, la care a participat și submarinul Kolpino. Echipajul acestuia a simulat efectuarea unor atacuri asupra grupării navale.

Căutarea submarinului a fost efectuată în cooperare cu două avioane antisubmarin Be-12 și două elicoptere Ka-27PL din compunerea Aviației navale a FRMN.

Subunitățile de infanterie marină ale FRMN dislocate pe teritoriul Ținutului Kransodar au fost alertate în cadrul exercițiului.

În etapa inițială a acestuia, infanteriștii marini au desfășurat activități de formare a coloanelor de tehnică militară și au efectuat un marș în raionul de îmbarcare pe navele mari de desant Cezar Kunikov, Azov și Novocerkassk. 

Pe timpul etapei următoare a exercițiului, va fi efectuată debarcarea desantului maritim, în plutire, cu ieșirea ulterioară în poligonul de pregătire pentru luptă al FRMN din Peninsula Taman.

În zona Mării Caspice, la exercițiu participă peste 3.000 de militari, aproximativ 40 de nave de luptă și auxiliare, peste 400 de unități de tehnică blindată și auto, precum și 10 aparate de zbor.

În prima zi a exercițiului, în poligoanele maritime au ieșit peste 30 de nave de suprafață, în cadrul grupurilor tactice ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC). Între acestea se află fregata Daghestan, nava mică purtătoare de rachete Grad Svyiazhsk, navele mici purtătoare de artilerie Astrakhan, Volgodonsk și Makhacikhala, dragoare de bază și de radă, vedete antidiversiune Gracionok, vedete rapide Raptor, vedete de desant, precum și nave auxiliare. 

Pe timpul exercițiului, grupările navale ale flotilei vor executa trageri de artilerie asupra unor ținte aeriene și de la suprafața apei. De asemenea, vor desfășura activități de cooperare cu subunitățile de coastă în timpul ducerii acțiunilor de luptă pe direcția maritimă și vor asigura apărarea căilor de comunicații maritime în zona economică exclusivă și în acvatoriul Mării Caspice.

Subunități aparținând Regimentului de Infanterie Marină al FRMC au fost alertate, au executat marșul în raionul de concentrare și se află în stare de pregătire pentru îndeplinirea de misiuni potrivit destinației. În poligoanele Turali și Adanak, subunitățile de infanterie marină vor îndeplini misiuni de pregătire și executare a operațiunilor de apărare antidesant a litoralului și de debarcare a desantului maritime tactic.

 

Trupele de Desant Aerian

 

Din partea Trupelor de Desant Aerian, la exercițiu participă peste 3.500 de militari și aproximativ 1.000 de unități de tehnică militară și specială.

În timpul acestuia, în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, vor fi desantați peste 1.000 de militari și peste 100 de unități de tehnică din 50 de avioane Il-76MD ale Aviației Militare de Transport.

Avioanele vor decola de pe aerodromurile Taganrog și Ulyanovsk, urmând să desanteze militarii în poligon, pe două suprafețe paralele de aterizare, de la altitudini cuprinse între 600 și 900 de metri.

 

Particularități ale exercițiului

 

 În cadrul exercițiului, a fost format un sistem de cercetare pe mai multe niveluri.

Un grup aerian de drone Orlan-10, Takhion și Forpost va efectua cercetarea aeriană permanentă, pentru a identifica și a garanta distrugerea forțelor și mijloacelor adversarului convențional. Lucrând împreună cu complexul de cercetare, conducere și comunicații Strelets, dotat cu sistemul de navigație Glonass, dronele vor asigura, cu un nivel ridicat de eficiență, identificarea obiectivelor descoperite, calcularea coordonatelor acestora, indicarea țintelor și pregătirea datelor pentru întrebuințarea armamentelor.

Complexul Strelets permite interfațarea elementelor mobile de cercetare, dotate cu sistemul de identificare amic-inamic, cu toate mijloacele autohtone de cercetare, cu radiolocatoarele și instrumentele de ochire.

La nivel tactic, acționează complexul opto-electronic Ironia, introdus în dotarea marilor unități Spetsnaz ale Regiunii Militare Sud. Întrebuințarea acestuia face posibilă efectuarea cercetării vizuale, în mod continuu și în orice condiții meteorologice, precum și transmiterea coordonatelor către mijloacele de foc, pentru distrugerea armamentelor, tehnicii militare și obiectivelor adeversarului convențional.

Pe parcursul exercițiului, se va ține cont de lecțiile învățate în conflictele armate moderne, inclusiv în Republica Arabă Siriană. O atenție deosebită va fi acordată luptei împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor, contracarării radioelectronice în toată adâncimea dispozitivului de luptă al adversarului și întrebuințării acoperirii verticale cu forțele desantului aerian tactic.

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Cu o industrie de apărare tot mai activă, Ungaria va produce blindate de luptă Gidran 4x4 în parteneriat cu Turcia
De ce achiziționează România doar 26 de lansatoare Javelin? Sistemele americane intră în dotarea unității de elită a Armatei, forțele speciale
România are deja o baterie Patriot complet funcțională și se pregătește pentru operaționalizarea celui de-al doilea sistem
K9, livrate la timp pe bandă rulantă. Polonia primește încă 18 obuziere K9 Thunder, o soluție aflată și pe masa României
Forțarea cursurilor mari de apă: Diviziile americane vor avea câte o brigadă de geniu
Un militar român e „cel mai bun luptător” într-o competiție din SUA. Probele deosebit de dificile au inclus efort fizic masiv, mental și operațiuni tactice urbane
Tancurile Merkava au intrat în Khan Younis. Israelul avansează în Gaza și, în premieră, artileria lovește cu obuziere de pe teritoriul Fâșiei
HIMARS e de azi hipersonic. SUA au început livrarea noilor rachete PrSM. Versiunile viitoare vor lovi și ținte în mișcare la 1.000 km distanță
Francezii sunt optimiști că Eurotank va vedea lumina zilei în ciuda zvonurilor. Tancul franco-german de ultimă generație a „apărut” din nou în public
”Am capturat un Bradley al ucrainenilor din 'no man's land' și îi vom afla toate punctele slabe”. Rușii susțin că IFV-ul american pare a fi o versiune modernă
Emiratele Arabe Unite au angajat sute de veterani americani pentru a-și moderniza armata, cooptând inclusiv generali cu 4 stele
M2 Bradley a supraviețuit pe frontul din Ucraina după o lovitură directă de rachetă antitanc (video)
SUA vor redeschide liniile de producție pentru blindatele M2 Bradley și obuzierele M777. ”Avem comenzi pentru sute de unități noi”
Cu ce armament militar nou a defilat Armata României: De la blindate JLTV, la radare GSR. În premieră, a fost prezentat și avionul Bombardier 75 al MAI
Președintele bulgar pro-rus s-a opus prin veto furnizării către Ucraina a blindatelor sovietice BTR-60. Rumen Radev vorbește de „protejarea granițelor bulgare”
Tancul T-90M primește o ”modernizare” rapidă: Inginerii ruși au instalat blindaj Kontakt-1 și plasă pentru protecția anti-dronă
Polonia va cumpăra încă 150 de obuziere sud-coreene K9 și va avea o artilerie de temut, cu peste 1.000 de obuziere autopropulsate
România se pregătește să primească primul tanc american Abrams din cele 54 cumpărate. Abrams - primul tanc cu adevărat modern din istoria Armatei
Premieră în România: Forțele speciale defilează cu noile blindate americane JLTV, alături de mașini Land Cruiser, model 2022, echipate cu mitraliere
Forțați de situația din teren, ucrainenii apelează uneori la tactica sacrificării unor blindate
Tancul Leopard 2A8 atrage toate privirile: Un grup de cinci state europene va achiziționa cea mai modernă versiune a tancului german
Ucraina păstrează în rezervă tancurile americane Abrams M1A1. Acestea ar putea fi folosite pe câmpul de luptă în primăvara anului viitor
Obuzierul NORA B52, mândria industriei sârbe de apărare, revitalizează cooperarea militară dintre Serbia și Algeria
Zi încărcată pentru Armata Poloniei: Au sosit din SUA 26 de tancuri M1A1 Abrams și 11 lansatoare Himars
România mai are o șansă să salveze proiectul Saur 2, dar blindatul românesc amfibiu trebuie „schimbat la față”. Industria anunță că e pregătită
Militarii taiwanezi s-ar putea antrena în viitor pe teritoriul SUA
Cum explică Armata României că un sistem Patriot a ratat lansarea unei rachete. Spînu: Într-o situație reală de luptă nu ar fi existat niciun impact
Ucraina va avea 200 de tancuri Leopard 1A5, dar nu-și permite luxul să renunțe la vechile tancuri sovietice T-72
Forțele pentru Operații Speciale americane au pierdut cinci militari și un elicopter într-un accident din estul Mării Mediterane

Ştiri Recomandate

Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
pixel