SUA bifează premieră după premieră în aviația militară. După F/A-18, o dronă MQ-25 a realimentat în aer și un E-2D Hawkeye (Video)
Autor: DefenseRomania Team pe 20 aug, 16:28 | Forțele aeriene

O aeronavă E-2D Advanced Hawkeye a US Navy, realimentată aerian de către un UAV de tip MQ-25. Sursă foto: Boeing

Industria aeronautică americană a mai reușit o performanță notabilă. O dronă de tipul MQ-25 a realimentat în aer o aeronavă de tip E-2D Advanced Hawkeye - avion de avertizare timpurie și control (AWACS).

Realimentarea aeriană a unui avion de avertizare timpurie și control (AWACS) este o nouă premieră, notează The Aviationist. Ea vine după ce în luna iunie, tot în premieră, o aeronavă militară cu echipaj la bord a fost realimentată aerian de un sistem UAV. Misiunea a fost îndeplinită, la vremea respectivă, tot de o dronă MQ-25 Stingray.

Imaginile cu realimentarea aeronavei E-2D Advanced Hawkeye au fost date publicității de către giganticul Boeing, dezvoltatorul primului prototip al UAV-ului MQ-25, cunoscut și sub denumirea de T1.

Misiunea principală a acestor drone va fi de a efectua operațiuni de realimentare aeriane de pe portavioanele americane.

Testul a avut loc pe Aeroportul MidAmerica din Mascoutah, Illinois. 

Potrivit celor de la US Navy, misiunea s-a încheiat cu succes și a durat aproximativ șase ore. 

 

 

Another #MQ25 refueling in the books. The T1 test asset just refueled a @USNavy E-2D Hawkeye command-and-control aircraft. This is the unmanned aerial refueler's second refueling mission. pic.twitter.com/53R8HdcvFB

— Boeing Defense (@BoeingDefense) August 19, 2021

 

 

MQ-25 Stingray a reușit cu succes și realimentarea în zbor a unui F/A-18 Super Hornet

 

Realimentarea unui avion de avertizare timpurie și control e o premieră și vine după ce în iunie, SUA au bifat o altă premieră: MQ-25 T1 a realimentat cu succes un avion de vânătoare - F/A-18 Super Hornet. A fost prima oară când o dronă a reușit realimentarea unui avion cu echipaj uman la bord.

Până la această misiune, drona MQ-25 Stingray efectuase 25 de zboruri test, care au evaluat atât aerodinamica UAV-ului, cât şi sistemul de realimentare în zbor.

Boeing a încheiat în 2018 un contract cu Ministerul Apărării din SUA în valoare de 805 milioane de dolari pentru a dezvolta acest aparat de zbor.

Forțele aeriene Vezi toate articolele