Separatiștii susținuți de Rusia desfășoară tancuri T-72 în apropierea liniei de demarcație din estul Ucrainei
Autor: Cristian Soare pe 22 Martie, 14:51 | Ucraina

Separatiștii pro-ruși au desfășurat mai multe trupe lângă linia de demarcație definită în acordul de la Minsk din estul Ucrainei. Surse locale au raportat mișcări ale trupelor separatiste în orașul Gorlivka din estul Ucrainei, ignorând prevederile stipulate în acordurile de încetare a focului.

Publicaţia Defence-Blog a preluat un material video de pe reţele de socializare în care se poate observa un convoi militar al forţelor separatiste, susținute de Rusia, care avea în componenţa sa tancuri principale de luptă T-72.

#NewsMap Five Russian T-64 and T-72 main battle tanks on the road near occupied #Horlivka, approximately 15 km from the contact line.Video is said to be from yesterday.@OSCE_SMM might want to check this.https://t.co/hQzFrz9ETQ #Ukraine #PutinAtWar pic.twitter.com/daQnx9e86C

— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) March 21, 2021

Ucraina și statele occidentale acuză Rusia, începând cu anul 2014, că oferă sprijin material separatiștilor, ceea ce Moscova în continuare neagă.

How Russia breaches Minsk agreement & hides tanks on the frontline in eastern Ukraine. Edge of occupied town of #Horlivka (#Donetsk region), Sept 2020 & Jan 2021 #OSCE images show Russia's forces tanks hidden under roofs. OSCE say 14 seen. #RussiaInvadedUkraine #Donbas #Donbass pic.twitter.com/8cuAwZo9bS

— Glasnost Gone (@GlasnostGone) March 21, 2021

Cu toate acestea, cantitatea mare de arme aflate în mâinile insurgenților este considerată una dintre cele mai bune dovezi ale implicării directe a Rusiei în invazia militară din estul Ucrainei şi în anexarea Peninsulei Crimeea.

The 400 serial numbers seen on the tank video indicate they're from same batch of tanks seen on March 16th - at the training base outside #Horlivka (see pics). I suspect they've had these Russian tanks hidden around Horlivka for some time. pic.twitter.com/MA2spzk8mD

— Glasnost Gone (@GlasnostGone) March 21, 2021

Sursa citată aminteşte că, luna trecută, Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE (SMM) din Ucraina a raportat că în estul ţării, în cele două provincii separatiste, a fost observată o staţie radar de ultima generaţie de provenienţa rusească.

O  declarație  a Misiunii OSCE din Ucraina, însărcinată cu monitorizarea punerii în aplicare a așa-numitului acord Minsk II, care ar trebui să ajute la soluţionarea conflictului din Donbas, susține că sistemul radar rus Kasta-2E1 a fost reperat la 37 km la sud-vest de Luhansk).

În plus, la începutul lunii noiembrie 2020, SMM din Ucraina a precizat într-un raport ca în apropiere de linia de contact a fost observată o stație modernă de control al dronelor Navodchik-2.

Sistemul avansat de război electronic (EW) Navodchik-2, de fabricaţie şi provenienţă rusească, a fost observat în partea ocupată a regiunii Luhansk, la 12 km de linia frontului. Sistemul include o stație de control și șapte vehicule aeriene fără pilot (UAV) din familia Granat, care pot zbura pe distanţe cuprins între 10-100 km. Sistemul este conceput pentru a efectua activități de recunoaștere, culegere de informaţii, dar şi pentru a furniza de coordonate care sistemele de artilerie.

 

Ucraina Vezi toate articolele