Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia va construi o bază pentru dronele subacvatice cu propulsie nucleară Poseidon
Forțele navale
Data publicării:
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 14.01.2021, că, până în vara anului 2022, Rusia va construi o bază de coastă pentru dronele nucleare subacvatice de tip Poseidon.
Drona nucleară subacvatică Poseidon
Drona nucleară subacvatică Poseidon

În acest interval de timp, se intenționează finalizarea infrastructurii necesare pentru deservirea și păstrarea acestui armament de descurajare strategică. Rușii apreciază că noua bază va asigura prelungirea duratei de viață a noilor echipamente.

 

Pe linia de sosire

 

Pentru dronele Poseidon, se construiesc atât o bază de păstrare și întreținere, cât și depozite și ateliere, unde aparatele subacvatice vor fi pregătite pentru luptă și pentru lansare. Conform termenilor de referință pentru lucrare, aflați la dispoziția jurnalului Izvestia, toate acestea vor trebui să fie finalizate și predate Ministerului Apărării până în luna iunie 2022.

Reprezentanții militari ruși nu au anunțat, deocamdată, unde vor fi dislocate submarinele în dotarea cărora se vor afla complexele navale robotizate cu propulsie nucleară Poseidon. La sfârșitul anului trecut, Ministerul Apărării a informat despre progresele înregistrate în dezvoltarea complexului. Potrivit datelor comunicate de minister, echipajul primul submarin purtător de drone Poseidon a început pregătirile practice pentru întrebuințarea acestora.

Marți, 12 ianuarie, directorul general al Sevmash, Mikhail Budnichenko, că, în prezent, se desfășoară testarea submarinului nuclear K-329 Belgorod. Acesta va deveni platforma principală dotată cu drone Poseidon. În timpul unor manevre viitoare ale Flotei de Nord, va fi testată interacțiunea submarinului cu fregatele Proiect 22350, din clasa Amiral Gorshkov.

“În perioada sovietică, era un lucru obișnuit ca o nouă navă să vină la locul de dislocare, unde să nu existe nimic altceva decât un debarcader plutitor ridicat în grabă.  Ulterior, a existat următoarea practică: mai întâi a fost creat un sistem și apoi s-a gândit modul în care să fie furnizat. Însă, în stadiul actual al dezvoltării științei și tehnologiei, aceste lucruri nu mai sunt posibile”, a declarat pentru Izvestia contraamiralul Vsevolod Khmyrov.

“Produsele pentru care este construită acum infrastructura sunt roboți de înaltă tehnologie, care sunt greu de întreținut în stare de funcționare”, a adăugat expertul.

“Lăsarea unei astfel de tehnici direct în apă ar însemna aruncarea ei la fier vechi. Este de la sine înțeles că astfel de echipamente nu pot exista fără să fie păstrate într-o atmosferă corespunzătoare”, a explicat contraamiralul.

Potrivit fostului comandant de submarinul, căpitan rang I Igor Kurdin, greșelile din perioada sovietică au constat în faptul că portavioanele și alte nave mari au fost andocate în baze nepregătite.

“Între altele, acestea au fost obligate să rămână în radă și să se aprovizioneze independent cu energie electrică. Drept urmare, s-a dovedit că navele nici nu ieșeau bine pe mare și își consumau deja resursele motorii. Submarinele au fost desfășurate în baze construite în anii 1950. Acest lucru a cauzat, ca să spunem ușor, neplăceri. Stabilirea infrastructurii în avans va extinde semnificativ durata de viață a noilor tehnologii”, a remarcat expertul.

 

“Stăpânii oceanelor”

 

Drona subacvatică a primit denumirea modernă Poseidon, în baza rezultatelor unui sondaj efectuat în luna martie 2018. În perioada dezvoltării, complexul a avut denumirea de cod Skif.

Primele informații despre aceasta au apărut la sfârșitul anului 2015, când mass-media a primit informații despre dezvoltarea unei torpile nucleare super-puternice în Rusia. Apoi s-a anunțat că aceasta a fost concepută pentru a distruge cea mai importantă infrastructură de coastă a adversarului și a-i provoca daune inacceptabile garantate.

Conform caracteristicilor cunoscute acum, se pare că, datorită propulsiei nucleare, aparatul subacvatic va avea o autonomie nelimitată. Un pilot automat sofisticat îi va permite să atingă o țintă de coastă în orice ocean. Conform ipotezelor analiștilor, dimensiunile dispozitivului fac posibilă amplasarea unui focos în acesta, semnificativ superior ca putere față de rachetele balistice intercontinentale convenționale.

Înainte de punerea în funcțiune a submarinelor noi, în calitate de platformă purtătoare a fost folosit submarinul experimental B-90 Sarov. Începând din anul 2008, lansările de machete au fost testate pe acesta și apoi prototipurile complexului.

Primul purtător oficial al aparatelor Poseidon va fi submarinul cu destinație specială K-329 Belgorod. Acesta a fost construit în conformitate cu un proiect modificat al submarinelor nucleare sovietice Proiect 949A, din clasa Antey. Dronele nucleare vor fi amplasate în șase instalații de lansare.

În construcție se află și un alt submarin, care va fi înarmat cu drone nucleare strategice. Conform rapoartelor din presă, lansarea la apă a submarinului nuclear Khabarovsk este programată pentru toamna acestui an.

 

Instrumente de descurajare

 

Pe lângă Poseidon, președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit, în luna martie 2018, despre dezvoltarea în Federația Rusă și a altor cinci categorii de armamente destinate pentru descurajarea strategică. S-a afirmat atunci că acestea trebuie să garanteze capacitatea de a efectua un puternic atac de răspuns, în cazul unei lovituri nucleare surpriză, și să anuleze sistemul global de apărare antirachetă creat în Statele Unite.

O parte dintre aceste armamente au intrat deja în dotarea Forțelor Armate. Astfel, complexul de rachete hipersonice de aviație Kinzhal se află în serviciul de luptă experimental. O escadrilă de avioane de vânătoare de tip MiG-31K a fost formată în Regiunea Militară Sud și a efectuat deja câteva sute de zboruri de patrulare și în cadrul unor exerciții.

În luna decembrie 2019, a fost introdus în serviciul de luptă și primul regiment dotat cu rachete balistice intercontinentale cu blocuri hipersonice Avangard. Este vorba despre primul armament nuclear din lume cu viteză hipersonică. Acesta face parte din Divizia 13 Rachete de lângă Orenburg a Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN). Se estimează că, în scurt timp, vor fi operaționalizate încă două instalații de lansare cu rachete de acest tip bazate în silozuri.

Se află deja în serviciul de luptă și primele lasere de luptă Peresvet, capabile să “orbească” sateliții de cercetare. În prezent, se lucrează la perfecționarea sistemului, pentru a reduce dimensiunile și compozițiile mașinilor și pentru a-i crește mobilitatea.

Se pregătește pentru testele de zbor și racheta balistică intercontinentală grea cu combustibil solid Sarmat. Caracteristicile acesteia vor permite depășirea tuturor sistemelor de apărare antirachetă, atât prezente, cât și de perspectivă. Infrastructura pentru noile rachete se află în construcție în Regiunea Orenburg și în Ținutul Krasnoyarsk.

În același timp, continuă testarea rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, cu bătaie nelimitată. Motorul unic al acesteia va permite ca racheta să stea multe zile în aer, în regim de pregătire permanentă pentru atacarea adversarului din cele mai neașteptate direcții.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Este oficial: Nava mare de desant Caesar Kunikov a fost scufundată de ucraineni în apropiere de Peninsula Crimeea (Foto/Video)
Britanicii dominau oceanele, dar acum au probleme cu portavioanele. După ce HMS Queen Elizabeth s-a defectat, și noul HMS Prince of Wales a întâmpinat o „defecțiune minoră”
Fără nave de luptă, Estonia își organizează apărarea de coastă pe camioane, cu sisteme de rachete Blue Spear de ultimă generație
De ce e noul portavion american USS Gerald Ford o adevărată mașinărie de luptă. SUA pot lansa în luptă F-35 și Super Hornet la foc automat
Italia este tot mai activă în Indo-Pacific. Meloni promite Japoniei: F-35-urile vor sosi în august, apoi portavionul Cavour
Ucraina oferă noi detalii despre scufundarea Ivanovets. Corveta rusă a pierdut lupta cu 6 drone Magura V5 jet ski ucrainene
Rusia, China și Iranul planifică desfășurarea de manevre navale comune
Un atac în Marea Roșie a avariat o altă navă comercială. SUA i-au lovit pe rebelii Houthi
Marea Britanie se asigură că uriașa sa flotă maritimă rămâne funcțională pe timp de război: Thales va realiza mentenanța pentru senzorii și sonarele navelor Marinei Regale
Italia va conduce misiunea europeană ”Aspides” pentru siguranța navigației din Marea Roșie
Marina Indiană dă semne că ar putea deveni o superputere navală. ”Este un mesaj către cel mai mare inamic al nostru”
Rușii au lansat la apă încă un submarin nuclear strategic: “Prințul Pozharsky”, purtător de rachete balistice intercontinentale
Nave de luptă de ultimă generație, în sfârșit pentru România? De ce s-au deplasat ministrul Apărării și șeful Armatei la Șantierul Damen de la Galați
Ucraina a mai trimis o navă rusă pe fundul mării (Foto/Video). Vedeta Ivanovets, scufundată după ce a pierdut lupta cu drone ucrainene
Industria navală poloneză bifează o nouă reuşită: Ceremonia de punere a chilei primei fregate Miecznik a avut loc la Șantierul Naval PGZ
A fost livrat un nou submarin din clasa Lada dotat cu „armament formidabil”, rachete Kalibr. Rușii plănuiesc 20 de submarine, dar s-ar putea opri la 5
Rusia pierde bătălii în Marea Neagră în fața unei Ucraine fără flotă. Bilanțul e necruțător: Din 80 de nave, aproape 50% au fost distruse sau avariate
Scenariu de film lansat de ruși: Războiul s-ar putea muta în Baltică după ce Marea Britanie ar construi o flotă ucraineană în Marea Baltică
China desfășoară rachete de coastă în apropierea Coreei de Sud
Rusia intenționează să refacă nava de desant Minsk, avariată în urma unui atac cu rachete al forțelor armate ucrainene asupra Sevastopolului
China nu e Rusia. De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca complet Taiwanul înainte de a invada terestru insula
Comandantul Forțelor Navale Ucrainene: Orice navă a Marinei ruse este o țintă legitimă pentru Ucraina, indiferent de locul în care aceasta se află în oceanele lumii
Rușii mențin în Marea Mediterană o grupare navală redusă, dar care include trei platforme de lansare a rachetelor de croazieră de tip “Kalibr”
China i-a cerut Iranului să oprească atacurile Houthi din Marea Roșie
Dronele subacvatice ar putea face legea în Marea Neagră: Forțele Armate ucrainene vor folosi submersibile împotriva marinei ruse
Mișcarea de rezistență Atesh din Crimeea monitorizează activitatea navală a ruşilor în Portul Sevastopol pentru a-i ajuta pe ucraineni să efectueze noi atacuri
Rușii insistă să recupereze submarinul Rostov pe Don lovit de rachete Storm Shadow. A fost anunțat termenul pentru finalizarea reparațiilor
SUA, pas major în apărarea hipersonică și rezolvarea unei mari lacune: Un sistem Aegis va efectua o lansare reală a rachetei PAC-3 MSE Patriot
Cum se jucau rușii pe mare cu navele purtătoare de rachete ale României, militarii noștri reușind nu de puține ori să-i surprindă

Ştiri Recomandate

Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Confruntarea Iran-Israel: Statele Unite continuă să sporească gradul de pregătire și de integrare a sistemelor de apărare aeriană în Orientul Mijlociu
După o ședință specială referitoare la situaţia din Ucraina, Comisia pentru Informații a SUA a cerut aprobarea imediată a ajutorului militar până la sfârșitul săptămânii
Teheranul avertizează Israelul să nu răspundă: Vom lovi cu arme pe care nu le-ați mai văzut până acum. ”Va fi instantaneu, fără avertisment”
Noapte albă pentru ruși: După ce au distrus un radar ce ”vedea” la 700 km, ucrainenii au lovit un aerodrom militar din Crimeea și o fabrică de rachete S-400 de lângă Moscova
Semnal puternic al SUA: Bombardierele strategice B-1B revin în Turcia, într-o misiune de instruire ”îndelung planificată”
Trei drone necunoscute au fost reperate la aeroportul civil Mihail Kogălniceanu
Ministrul israelian al Apărării ar fi cerut amânarea unei lovituri de retorsiune împotriva Iranului
Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
Industria germană de armament acaparează piaţa europeană: Compania Rheinmetall intenționează să construiască o fabrică de muniții în Lituania
Britanicii explică de ce nu doboară dronele care atacă Ucraina, așa cum au făcut când au respins un atac asupra Israelului: Ar conduce la o escaladare periculoasă
Armata României va participa la operațiunile conduse de SUA împotriva rebelilor Houthi în Marea Roșie
Pe lângă MiG-29, ucrainenii au ales şi avionul de vânătoare Su-27 pentru a lansa bombele ghidate AASM-250 Hammer (Foto/Video)
Răspunsul Departamentului de Stat al SUA la întrebarea de ce aliații apără diferit Israelul și Ucraina: Ne-am angajat să ajutăm Ucraina din prima zi
Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE. Subiectul pe ordinea de zi: Evitarea unui război generalizat în Orientul Mijlociu
Blinken a numit 5 domenii de interes pentru SUA în regiunea Mării Negre: Cel mai important rămâne creșterea angajamentului politic american
pixel