Rusia este deschisă unui dialog cu NATO, însă cu participarea obligatorie a unor experţi militari
Autor: S.I. Catalin pe 07 iun, 12:40 | Strategica

Rusia este gata să discute cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) asupra detensionării şi preîntâmpinării incidentelor, însă acest dialog nu ar avea rost fără implicarea de experţi militari, a comentat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, cu privire la declaraţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform căruia Federaţia Rusă nu a răspuns la propunerea de a organiza o întrevedere, informează TASS.

"Rusia nu se eschivează de la dialogul cu NATO şi este deschisă unei discuţii reale aspra problemelor ce ţin de detensionare şi preîntâmpinare a incidentelor. Însă, fără atragerea de experţi militari negocierile asupra acestor subiecte practic nu au rost. Iar domnul Stoltenberg ştie foarte bine acest lucru", a subliniat Zaharova, potrivit Agerpres."În ceea ce priveşte mingile, domnule Stoltenberg, readuceţi porţile pe teren - vom marca", a mai afirmat Zaharova cu referire la declaraţia lui Stoltenberg conform căreia "mingea se află acum în terenul Moscovei".Înainte de aceasta secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a propus reluarea întâlnirilor în cadrul Consiliului NATO-Rusia, subliniind că partea rusă a fost invitată la dialog în urmă cu peste un an, dar că un răspuns nu a venit nici la această oră.

NATO a adoptat o abordare cu două componente faţă de Rusia

 

Abordarea cu două componente faţă de Rusia constă din descurajare şi dialog, a explicat Stoltenberg într-un interviu publicat duminică de publicaţia germană Welt am Sonntag, adăugând: ne ţinem de această abordare. NATO trebuie să menţină dialogul "cu vecina noastră Rusia" despre controlul armamentelor şi provocările politice, îndeosebi în perioade dificile, a spus secretarul general al NATO.

"Dacă nu vorbim unii cu alţii, nu ne putem nici soluţiona disputele şi nici îmbunătăţi înţelegerea reciprocă", a apreciat Stoltenberg. 

Strategica Vezi toate articolele