România denunță arestarea lui Navalnîi în Rusia. Aurescu: Reprimarea opoziției este profund nedemocratică
Autor: Tudor Curtifan pe 17 ian, 22:09 | News

Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj după arestarea opozantului rus Alexei Navalîi la scurt timp după ce acesta a aterizat în Federația Rusă.

Pe contul personal de Twitter, șeful diplomației române a denunțat reținerea lui Alexei Navalnîi recizând că „reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziție, este profund nedemocratică”.

„Reținerea lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, la întoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat după otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziție, este profund nedemocratică”, a transmis Bogdan Aurescu.

 

Detaining the Russian opposition leader @navalny on his return to Russia after he recovered from Novichok poisoning is unacceptable. Repression against the opposition, just because it is opposition, is purely undemocratic

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 17, 2021

 

Amintim că în cursul acestei zile, pe aeroportul Şeremetievo, Alexei Navalîi a fost arestat în timp ce se afla la controlul de pașapoarte. În ultimele cinci luni Navalnîi a fost la recuperare în Germania, unde a fost transferat, în comă, după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

La sfârşitul lui august 2020, opozantului şi militantului rus anti-corupţie Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, la presiunea apropiaţilor săi, Rusia a permis spitalizarea sa de urgenţă în Germania.Potrivit concluziilor a trei laboratoare europene, printre care unul francez şi unul german, care au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.

Te-ar putea interesa și...
News Vezi toate articolele