Responsabilii militari regionali ruși sunt îngrijorați că activitatea avioanelor NATO în Marea Neagră s-a triplat față de 2020
Autor: Ionel Copcea pe 12 aug, 12:34 | NATO

RC-135W Rivet Joint, sursă foto: USAF

În cadrul unui interviu acordat gazetei Buletinul militar din sudul Rusiei, comandantul Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud, Nikolai Gostev, a declarat, pe 12.08.2021, că, de la începutul anului 2021, Aviația NATO a efectuat peste 560 de zboruri de cercetare în Marea Neagră.

“În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a crescut aproape de trei ori intensitatea zborurilor avioanelor de cercetare ale NATO în acvatoriul Mării Negre. De exemplu, în anul 2019, în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud au fost înregistrate 270 de zboruri, în anul 2020 aproximativ 530, iar de la începutul acestui an peste 560”, a precizat Gostev.

Acesta a menționat că, pe lângă avioanele de cercetare americane, în Marea Neagră au evoluat aeronave din Franța și din cadrul Aviației Tactice a forțelor întrunite ale NATO.

“Avioanele de vânătoare ale Armatei 4 aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană au fost ridicate în aer de 15 ori pentru identificarea și escortarea avioanelor străine”, a concluzionat Gostev.

Comentariul autorului: Zborurile efectuate de dronele și avioanele de cercetare ale statelor membre NATO în Marea Neagră s-au intensificat, în special, în perioada februarie-aprilie 2021, când Rusia a concentrat trupe la frontierele Ucrainei, inclusiv în Peninsula Crimeea.

Acestea au avut ca scop monitorizarea activităților desfășurate de forțele și mijloacele rusești în Marea Neagră și în peninsula Crimeea, unde au fost aduse în sprijin unități ale Armatei 58 arme întrunite și Trupelor de Desant Aerian, precum și nave și vedete de desant aparținând Flotei de Nord, Flotei din Marea Baltică și Flotilei din Marea Caspică.

În prezent, intensitatea zborurilor de cercetare ale mijloacelor aeriene ale NATO în zona Mării Negre a revenit la nivelul din anul 2020.

 

 

 

NATO Vezi toate articolele