Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din Ucraina. ”Europa oglinzilor paralele”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 9 decembrie, noul președinte al Ucrainei, Volodomyr Zelensky, s-a întâlnit față în față la Paris cu președintele rus Vladimir Putin. 
EXCLUSIV

El și-a păstrat demnitatea și nu a cedat nimic - o realizare, având în vedere presiunile și interesele concurente europene care sunt impuse împotriva lui și țării sale. După lunga întâlnire, cei doi președinți au acceptat doar să schimbe prizonierii de război, să impună încetarea focurilor în anumite zone și să se întâlnească din nou în aprilie 2020. Ulterior, Zelensky a descris rezultatul drept o remiză.

Rusia, Ucraina, Franța și Germania s-au întâlnit ca membri ai așa-numitului format Normandia, care își propune, de ani de zile, să rezolve un război care a început după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014. La început, discuțiile au implicat Rusia, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană și au avut loc la Geneva, sub auspiciile Națiunilor Unite.

Prin manevre politice rusești și la dorința expresă a binomului franco-german au fost excluse din formatul inițial SUA și Uniunea Europeană. Astfel formatul Normandia va lua drumul celorlalte formate post sovietice, înghețând conflictul din Ucraina. Putin a ales Franța și Germania pentru a bloca rezolvarea conflictului ucrainean. Iar cele două puteri europene au acceptat imediat. Anii au trecut, oamenii au murit, Rusia a fost pedepsita prin impunerea de sancțiuni economice, dar formatul discuțiilor a continuat în pas de plimbare.

 

Ucraina, invitată doar pentru spectacolul mediatic

 

În decembrie 2019, cei patru leaderi au deliberat în Palatul Élysée timp de opt ore. Desigur diplomația gastronomică franceză a impus și o cină, fără îndoială splendidă. Surse apropiate povestesc cum orele treceau iar Putin și Zelensky nu mai ieșeau din cameră. Negocierile erau în plină desfășurare, când Emmanuel Macron a intrat brusc în sala de negocieri și a spus: Bine, este suficient! Ora de cină ... Astfel că discuțiile dintre Vladimir Putin și Vladimir Zelensky s-au încheiat brusc și imediat. Potrivit unuia dintre martorii evenimentului negocierile dintre Putin și Zelensky puteau continua atât timp cât și-ar fi dorit cei doi, dar „practic, domnul Macron și doamna Merkel s-au săturat să-i aștepte la masă". Imaginea este caracteristică actualelor raporturi de forță dintre Europa și Rusia. Borșul de pește a încheiat negocierile. Rusia tratată ca o putere egală cu Europa, la o supă simandicos denumită ne dezvăluie cinismul jocului politic franco-german. Ucraina a fost invitată doar pentru spectacolul mediatic.

În aceeași zi, trei soldați au murit, ridicând numărul militarilor ucrainieni decedați la aproximativ 4.100, potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Până în prezent războiul din Ucraina a produs strămutarea a 1,5 milioane de ucraineni, decimarea zonei industriale a Ucrainei și preluarea Crimeei de către Rusia. Conflictul reprezintă cel mai mare dezastru umanitar din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Și totuși, președintele francez declara la întâlnirea leaderilor NATO de la Londra că nu este normal ca această organizație de securitate transatlantică să considere Rusia ca adversar, declarație care probabil că a îngrozit tocmai țările membre ale NATO care acum 30 de ani fugeau de binele ocupației rusești. Desigur că după întâlnirea formatului Normandia, Macron a declarat negocierile un succes, cina care le-a întrerupt brutal fiind excelentă. În realitate, efortul său a fost doar un gest publicitar, mai ales că sub geamurile palatului amantei franceze se auzeau deja vocile francezilor pe care tocmai îi anunțase că le va mări vârsta de pensionare și le va reduce substanțial pensiile. Deja, în fiecare week-end, Macron are dejun cu muzică și antren  marca gillettes jaunes, acum are în fiecare zi a săptămânii câte o cină cu viitorii francezi sărăciți. Marile viziuni neo-marxiste ale macroniei au nevoie de sacrificii.

 

Ucraina a fost vândută?

 

La Paris, scopul lui Putin nu a fost pacea, ci mai degrabă salvarea imaginii partenerilor săi europeni din format, după ce au citit pe internet discuția dintre Trump și Zelensky unde americanul spunea pe șleau ce știe și vede toată lumea, că binomul european a dat Ucraina la schimb pentru gaz si contracte bănoase. Din 2015, exporturile franceze în Rusia s-au dublat, iar Macron susține că o relație directă cu Rusia este foarte importantă pentru stabilitatea Europei. Germania, urmează să devină hub-ul european al gazelor naturale ruse, odată cu finalizarea de către Gazprom a gazoductului său Nord Stream 2. Majoritatea membrilor UE s-au opus proiectului, deoarece va ocoli și va slăbi Ucraina. Ei cred că este o armă, sub forma unei conducte subacvatice, care îi va oferi lui Putin puterea de a condiționa economic foștii sateliți și republici din Uniunea Sovietică. Mai mult oferă Rusiei cea mai bună formulă de subordonare economică a Germaniei, fără măcar să tragă un glonț. Robinetul gazului poate fi ușor închis dacă Berlinul supără cumva pe locatarul prezent sau viitor din Kremlin.

Din acest motiv Trump a și declarat că această conductă este periculoasă promulgând acum o săptămână legea sancțiunilor economice împotriva companiilor europene care participă la construcția North Stream 2. Pe lângă el, Brexit și alegerea triumfală a lui Johnson în Marea Britanie, în locul prăfuitului Corbyn, vechi comunist de tip sovietic și un antisemit proeuropean a agitat pacea înșelătoare franco-germană. Se poate spune că subiectul Ucraina a fost și este exploatat de oricine cu putere geo-politică, dar în special de administrația Trump. Macron, pentru a contra balansa această politică americană a emis o serie de declarații care au susținut politica binomului de presiune asupra Kievului, în favoarea Moscovei.

El a descris NATO ca suferind de „moarte cerebrală” și a anunțat că vrea să limiteze dimensiunea Uniunii Europene. A transmis cu surle și trâmbițe ca dorește să formeze o armată europeană și să aducă Rusia mai aproape de centrul Europei. Pentru a irita micii aliați americani din Balcani, el s-a opus unilateral deschiderii negocierilor de aderare la UE ale Albaniei și Macedoniei de Nord, lăsând alte patru țări din Balcanii de Vest în așteptare și trimițând un mesaj rece spre Ucraina. Simultan, Putin a făcut lobby în Serbia, Moldova și alte țări mici pentru a se alătura acordului său comercial EurAsia.

 

Poziția alunecoasă a Franței. Summitul de la Paris, un eșec

 

Pentru a fi și mai clar în intențiile sale, în pregătirea întâlnirii de la Paris, Macron a solicitat serviciile fostului ambasador al Franței în Statele Unite, Gérard Araud, care a trimis un tweet. Acesta a expus  poziția anti Ucraina si pro Rusia a palatului Elysee: „Întrebarea fundamentală: Va fi Putin satisfăcut de Ucraina ca stat tampon între Rusia și UE / NATO sau îl dorește ca stat satelit? ". Putem observa că nici măcar cina luxoasă nu putea să îl salveze pe Zelensky de poziția alunecoasă franceză și de șiretenia imperială a Rusiei.

În mod ironic, Macron ratează tocmai statutul de principală putere europeană democratică atunci când vine vorba de redefinirea Uniunii Europene. Ucraina este singurul model existent pe care Europa îl poate studia în politicile sale cu privire la Rusia. Armata urcainiană sa are aceeași dimensiune ca cea a Franței, 205.000 personal activ, iar trupele sale întărite de luptă au protejat zidul estic al Europei împotriva Rusiei timp de aproape șase ani. Din punct de vedere economic, țara are o forță de muncă tânără și educată, un sector IT de clasă, potențial agricol și industrial masiv și un electorat care a votat copleșitor pentru democrație, statul de drept și europenizare.

Summitul de la Paris a fost un mare eșec. În conferința de presă, Putin a mulțumit atât lui Macron, cât și Merkel, dar l-a ignorat pe Zelensky. Două zile mai târziu, la conferința de presă de la Moscova din 10 decembrie, Putin a sabotat orice discuții viitoare, când a refuzat net și direct cererea lui Zelensky de a fi lăsat să își securizeze granițele propriei sale țări. Putin continuă și astăzi să susțină că fără prezența soldaților săi, minoritatea rusofonă din Ucraina ar fi măcelărită de naționaliștii ucrainieni.

Jocul propagandist este la nivel subliminal, amintind de istoria tragică a crimelor autorităților pronaziste din Ucraina ocupată de către germani în al doilea război mondial. Crimele germane antisovietice, confundate voit astăzi cu acțiuni ale populației ucrainiene împotriva minorității rusești reprezintă efectiv scheletul manipulării și un instrument perfect de contracarare a oricărei politici franco-germane în domeniu. Germania nu poate spune un cuvânt având în vedere tragedia războiului antisovietic iar Franța dorește să o înlocuiască ca partener politic unic european printr-o politică de pace cu Rusia.

Putin știe aceste nuanțe, de aceea folosește conflictul ucrainean ca pe element de negociere pentru scopuri mult mai ample, care țin de dialogul global dintre actorii mari ai lumii. Indiferent de strategia europeană și de intențiile franco-germane, conflictul ucrainean va rămâne înghețat, care în opinia Kremlinului este exact obiectivul vizat. Singura opțiune pentru pace, măcar și din considerente umaniste, rămâne ca dialogul între SUA și China să găsească soluții personalizate pentru interesele imperiale ale Rusiei. Până atunci Elizee poate organiza mese copioase câte vrea. Nu vor avea nici un efect real. Victima va fi ignorată.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina
Radiografia arsenalului nuclear rusesc – o sumă cu necunoscute în creștere
Ministrul ucrainean de externe despre iniţiativa lui Macron de a trimite trupe în Ucraina: Toată lumea știe, dar le este frică să o spună. Dacă Rusia nu este oprită, va fi un război în Europa

Ştiri Recomandate

Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
pixel