Posibila locație a depozitului subteran de rachete din Iran a fost identificată pe imagini satelitare
Autor: Cătălin Costea pe 01 feb, 21:52 | Strategica

Pe 28 ianuarie, utilizatorii Twitter “The Intel Lab” și “Orion_int” specializați în analiza informațiilor din surse deschise au anunțat că au descoperit posibila locație a depozitului subteran secret de rachete pe care Iranul l-a promovat recent pe fondul tensionării relațiilor cu SUA și Israelul.

Pe baza analizei elementelor identificate în imaginile satelitare, coroborate cu alte informații din surse deschise, cei doi au realizat o prezentare în care au combinat  imaginile din satelit cu modelul 3D al posibilei facilități de depozitare subterane iraniene.

New #ballisticmissile UG facility near Bakhtaran base in Kermanshah. @Orion__int and I joined forces on this new finding in #Iran . Two tunnels were excavated from January to September 2020. This 3D model is a possible layout of the UG facility when operational. #TheIntelLab pic.twitter.com/M6vkXUL47K

— The Intel Lab (@Obs_IL) January 28, 2021

Imaginile conduc la localizarea noii facilități secrete iraniene în zona muntoasă din apropierea cunoscutei bazei militare Bakhtaran din localitatea Kermanshah. De asemenea, sursele afirmă că imaginile confirmă efectuarea lucrărilor de realizare a două tuneluri în această zonă în perioada ianuarie - septembrie 2020.

New #ballisticmissile UG facility near Bakhtaran base in Kermanshah. @Orion__int and I joined forces on this new finding in #Iran . Two tunnels were excavated from January to September 2020. This 3D model is a possible layout of the UG facility when operational. #TheIntelLab pic.twitter.com/qOPfmvQTdF

— The Intel Lab (@Obs_IL) January 28, 2021

Pe 8 ianuarie 2021, mass-media de stat din Iran a anunțat deschiderea de către Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) a unei baze subterane de rachete, în apropierea Golfului Persic. Baza subterană a fost inaugurată în timpul vizitei comandantului-șef al IRGC, general maior Hossein Salami și a comandantului Forțelor Navale iraniene, contraamiralul Ali Reza Tangsiri.

Generalul iranian a menționat că în bază se pot observa „coloane de kilometri” de rachete disponibile, despre care a precizat că reprezintă armament de înaltă precizie capabil să depășească măsurile de război electronic ale inamicului.

Presa iraniană nu a dezvăluit locația exactă a bazei subterane, informațiile furnizate limitându-se doar la mențiunea că aceasta se află în provincia iraniană Hormozgan.

Dintre tipurile de arme identificate în fotografie, se pot distinge doar rachetele antinavă Nasr-1.

Comentariul autorului: The Intel Lab este sursa care în cursul lunii septembrie 2020, tot în urma unei analize imagistice efectuate pe fotografii obținute din sateliții civili, a observat că, în pofida situației tensionate din zona Golfului, Iranul avea de aproximativ o lună toate trei submarinele clasa Kilo pe uscat, în docurile pentru reparații.

Informația a fost preluată în ultimele zile de mai multe surse din toată lumea și, cel puțin până în prezent,  nu a fost dezmintita de oficialii iranieni.

Cu toate acestea, trebuie precizat că simpla analiză imagistică nu este suficientă pentru obținerea unor informații reale, cu atât mai mult cu cât tot mai multe state alocă fonduri serioase pentru achiziționarea machetelor realizate la aceeași scară cu tehnica imitată, de regulă gonflabile, destinate înșelării inamicului. 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și...
Strategica Vezi toate articolele