Piloții unui F-15QA s-au catapultat în timp ce avionul de vânătoare era la sol. Incident aviatic în SUA
Autor: Tudor Curtifan pe 19 mai, 09:42 | Forțele aeriene

O aeronavă destinată statului Qatar: F-15QA. Sursă foto - Scott Air Force Base USA

Incident în Statele Unite ale Americii unde doi piloți ai unei aeronave F-15QA s-au catapultat în timp ce aeronava se afla la sol.

Incidentul a avut loc în această dimineață și nu se cunosc încă foarte multe detalii cu privire la cele întâmplate. Se pare că aeronava a ieșit de pe pistă iar cei doi piloți s-au catapultat. 

Pilots ejected from plane on runway at MidAmerica St. Louis Airport https://t.co/1ya80HD5p5 via @stltoday pic.twitter.com/T1xfMOwDI2

— Laurie Skrivan (@LaurieSkrivan) May 18, 2021

Totul s-a petrecut pe aeroportul MidAmerica St. Louis din Illinois, iar cei doi piloți sunt americani. Aeronava urma să fie livrată Qatarului.

Potrivit celor de la Air Force Times, cât și The Drive, piloții au suferit răni, dar se află în afara pericolului. Echipajele de intervenție au ajuns imediat la fața locului, cei doi piloți americani fiind transportați la spital. 

US Air Force au confirmat că un F-15QA livrat de Boeing Corporation a ieșit de pe pistă și cei doi piloți s-au catapultat. Americanii au mai anunțat că a fost demarată o anchetă pentru a se stabili cauza incidentului.

O catapultare dintr-o aeronavă aflată la sol s-a petrecut și în Rusia la finalul lunii martie. Atunci, din păcate, piloții nu au fost atât de norocoși, trei miitari murind după ce au fost catapultaţi accidental dintr-un bombardier strategic de tip Tu-22.

F-15QA (Qatar Advanced) este versiunea modernizată și personalizată a avioanelor de vânătiare F-15 destinate statului Qatar. Boeing mai dezvoltă și F-15SA (Saudi Advanced), versiunea pentru Arabia Saudită.

Qatar a cumpărat 36 de avioane F-15QA. Contractul se ridică la 6.2 miliarde de dolari, include trainingul personalului, iar livrările vor începe anul acesta. Nu este clar încă ce se va întâmpla cu avionul implicat în accident.

CITEȘTE ȘI: Ce presupune catapultarea dintr-un MiG-21 LanceR. Osiceanu: Piloții români au o educație diferită față de cei din vest

 

Forțele aeriene Vezi toate articolele