Manevre ale militarilor americani în Lituania. SUA au trimis tancuri M1 Abrams (FOTO)
Autor: S.I. Catalin pe 06 sep, 09:45 | Forțele terestre

Câteva sute de militari americani au început să sosească sâmbătă în Lituania, ţară membră a NATO, pentru un exerciţiu în apropiere de frontiera cu Belarus, unde tensiunile cresc ca urmare a unui scrutin prezidenţial contestat, notează AFP.

Militari şi tancurile americane au ajuns încă de vineri în Lituania, ca parte a unor manevre militare – desfăşurate şi în apropierea  frontierei cu Belarus – ce vor dura aproximativ două luni de zile. Guvernul lituanian a oferit asigurări că aceste manevre militare nu trebuie înţelese că un mesaj oferit Belarusului.

Oficialii lituanieni au declarat că trupele americane au fost mutate din Polonia, ca parte a unui exerciţiu militar planificat care este de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva vreunui stat vecin.

U.S. troops to start extended exercises in Lithuania https://t.co/VOzcXDXw1k The deployment in Lithuania, which will begin on Friday and will last until November, includes 500 American troops and 40 vehicles, such as Abrams tanks and Bradley armoured troop carriers.

— ????????Latvietis Lietuvā???????? (@LatvisLT) September 5, 2020

Peste 10 tancuri Abrams au trecut frontiera lituaniană venind din Polonia, sâmbătă după-amiază

.@USArmy ???????? M1A1SA Abrams tanks assigned to the 2nd Battalion, 69th Armor Regiment, @SpartanBrigade, 3rd Infantry Division, arrived in Lithuania ???????? in support of Operation #AtlanticResolve. 2-69 AR will conduct live-fire gunnery exercises until Oct. 20 at Pabradė Training Area. pic.twitter.com/7Jag9ZsmKC

— Baltic Security (@balt_security) September 5, 2020

Desfăşurarea, care va dura până în noiembrie, a fost "prevăzută anterior şi nu are nicio legătură cu niciun eveniment din regiune", a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării lituanian.Vilnius a oferit adăpost reprezentantei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia şi, împreună cu vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, l-a înscris pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko pe lista neagră a persoanelor considerate indezirabile.Acestea nu sunt primele manevre ale militarilor americani în Lituania, aminteşte AFP. În timpul unei vizite la Vilnius, în iulie, secretarul american al Armatei, Ryan McCarthy, a declarat că ţara sa va continua să desfăşoare sute de soldaţi pentru exerciţii.În urmă cu trei ani, NATO a desfăşurat rotaţii permanente de trupe în Polonia şi în statele baltice, pe fondul politicii considerate agresive a Moscovei, mai ales după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea. 

Te-ar putea interesa și...
Forțele terestre Vezi toate articolele