Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Macron ascunde cu greu ambițiile militare ale Franței
Strategica
Data publicării:
NATO se află în moarte cerebrală, iată o frază  a președintelui francez care i-a scandalizat doar pe cei care insistă să pretindă că relațiile dintre aliații occidentali de pe cele două părți ale Atlanticului nu s-au schimbat în ultimii ani.
EXCLUSIV

De când Trump a devenit președintele SUA, cadrul de cooperare dintre principalul finanțator al NATO, anume SUA și aliații săi europeni s-a schimbat fundamental. SUA cer nici mai mult nici mai puțin ca securitate militră și strategică a Europei Occidentale să fie finanțate în mod corect de către toți membrii Alianței. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, SUA au decis politici concrete, subtile, dar efective de atracție a resurselor americane puse la dispoziția Alianței militre trans-atlantice. Mai mult au impus un calendar de retragere a diverselor trupe și tipuri de armament de pe teritoriul continentului european, astfel impunând o reducere sensibilă nu numai a prezenței sale militare, dar și a presiunii pe care aceasta o exercită asupra diverșilor adversari NATO, în special Rusia.

În plus de toate acestea SUA au cerut ca aliații săi din NATO să cumpere armament american, o solicitare existentă de decenii, dar care a fost acum mult substanțiată. Această cerință a creat tensiuni cu Turcia, aliatul cel mai oriental al NATO, un membru cu vechime și, până la Erdogan, un prieten al SUA. Turcia a decis, ca urmare a diverselor presiuni americane să schimbe balanța și să cumpere armament rusesc, fapt care a produs o profundă tulburare a relațiilor din interiorul NATO.

 

Armata europeană, semnul că Franța vrea să joace militar

 

Pe acest fundal, acum un an, președintele Macron a creat inițiativa europeană de intervenție (EI2) în iunie 2018. O inițiativă care are obiectivul clar de a constitui o alternativă la PESCO și independentă de SUA și NATO, creând bazele pentru constituirea „forțelor armate europene” pe care Parisul le imaginează sub egida sa. Inițiativa include, pe lângă Franța, Germania, Regatul Unit, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda și Italia, care s-au alăturat acesteia abia acum o lună după vizita lui Macron la Roma și fără ca decizia să fi fost obiect al chiar celei mai mici dezbateri politice sau parlamentare. Această inițiativă va presupune o cooperare structurată permanentă în sectorul apărării și nu este prevăzută în tratatele Uniunii Europene. Primul semnal major că Franța dorește dorește să joace militar activ, nu numai în spațiul nuclear (fiind o putere nucleară) ci și prin extensia clasică a intervenției militare.

Din aceste motive, declarațiile președintelui francez nu sunt surprinzătoare, în timp reacțiile înregistrate peste tot în apărarea Alianței, din Germania până în Statele Unite, confirmă faptul că Macron are o problemă serioasă în  chiar interiorul strategiei sale de a reformula puterea franceză europeană într-o putere globală de prim rang. Într-un interviu masiv publicat de către The Economist, la câteva săptămâni înaintea summitului Alianței din decembrie anul acesta de la Londra, președintele francez a declarat că „avem o moarte cerebrală a NATO: nu există nicio coordonare a luării deciziilor strategice între Statele Unite și aliații săi "Există o acțiune agresivă necoordonată a unui alt aliat NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc".

Declarația arată că Franța se simte exclusă de la jocul mondial de interese pe care SUA îl conduc autoritar, mai mult, se simte exclusă din spații pe care altădată le domina autoritar. Spațiul sirian, fiind unul dintre acele moșteniri ale colonialismului francez și unde Franța a avut până la degringolada provocată de primăvara arabă, un rol principal. Căderea statelor centralizate laice din zona arabă, creșterea constantă a influenței islamice urmată de implementarea unui califat organizat pe principii absolut medievale, au constituit tot atâtea motive de frustrare pentru o mulți președinți francezi, ca Macron să nu explodeze cu o asemenea declarație. Imposibilitatea militară de a intervenii pentru a își apăra interesele petroliere și comerciale au adăugat sare pe o rană deja sângerândă.

În contrast,  Statele Unite au acționat conform resurselor de care dispun, masiv și cu o putere kinetică devastatoare, mai întâi în Siria, anihilând califatul islamic și pe conducătorul său. Pentru a bloca orice fel de influneță europeană, având efect imediat asupra intereselor franceze, Washington și-a retras militarii din Siria, practic autorizând Turcia să intervină militar în spațiile kurde, aliat sporadic al lor, dar foarte apropiat aliat al Europei pe temele explozive ale independenței Kurdistanului. Permanent element politic și diplomatic de contra balans ale puterilor europene, Kurdistanul devenise în ultimile decenii element de dialog tensionat cu Ankara, mai ales după preluarea puterii de către Erdogan și impunerea de către acesta a unei politici neo-otomane extrem de impulsivă.

 

Franța, actor secundar în jocul militar american

 

Probabil fără să o dorească explicit, SUA au reușit să blocheze complet jocul european din regiunea siriano-irakiană, prin permisiunea lor tacită acordată Rusiei de a își consolida rolul politic și militar în regiune. Automat, Rusia a exclus, ca pe un balast, orice ofertă de mediere franco-germaană, sau simplu franceză. În paralel SUA și-au redus, apoi retras cvasitotalitatea trupelor din Irak, dar întorcând 500 de soldați să ocupe, la ordin direct al lui Trump, puțurile petroliere din estul sirian fără să se consulte cu NATO. Această ultimă mișcare militară a SUA a iritat la culme atât Parisul cât și Londra. Cum Marea Britanie este prinsă în lupta Brexit, primul său ministru nu a protestat puternic, pe când Parisul, prin vocea lui Macron a atacat NATO, care nu a avut nici un fel de răspuns la unilateralismul american. Iată de fapt motivarea care a stat la baza declarației macroniene. Franța, practic, rămâne un actor secundar în jocul militar american, NATO fiind doar spectator inactiv al deciziilor militare succesiveși strategice pe care Washington le-a luat în ultimii ani.

 

Macron și Articolul 5 din tratatul NATO

 

Interviul din care presa a scos doar fraza cu moartea cerebrală mai cuprinde însă și alte elemente interesante și extrem de definitorii pentru logica politică a lui Macron. Macron se întreabă asupra articolului 5 din pactul Atlantic, care prevede solidaritatea între țările membre în cazul în care una dintre ele ar fi atacată. Și se întreabă ce se va întâmpla dacă Siria atacă Turcia, ca răspuns la ofensiva Ankara din nordul țării arabe. "Dacă regimul Bashar Assad decide să răspundă Turciei, ne vom angaja noi? Aceasta este adevărata întrebare. Ne-am angajat să luptăm împotriva lui Daesh (Statul Islamic). Paradoxul este că decizia americană și ofensiva turcă au avut același rezultat: sacrificiul partenerilor noștri care au luptat împotriva lui Daesh ", a spus Macron, referindu-se la kurzi.

Ceea ce pare a uită să sublinieze Macron este că de ani de zile, guvernul de la Paris a fost principalul promotor al dispariției guvernului laic de la Damasc, organizând conferințe internaționale cu diverse facțiuni ale opoziției siriene și încurajând instalarea unor zone întinse, cât Romania de mari, ieșite de sub autoritatea siriană centrală. DAESH nu a apărut din senin, ci pe fundalul unei erodări bine hrănite de către Occident, a puterii centrale a guvernului sirian. Efectul dezintegrării statului sirian a fost tocmai apariția și consolidarea DAESH (urmată de implantarea Al Qaida) în spațiul sirian și irakian. Parisul chiar vorbea de o împărțire a teritoriului Siriei oferind compromisuri uriașe unor forțe islamiste considerate moderate (criterii de definire a unora sau altora ca fiind moderați au scăpat oricărui control de către legislația națională sau internațională), care s-au dovedit efectiv distrugătoare pentru stabilitatea regională. Chiar și in fața evidenței, după ani de zile de la eșecul său, Franța a negat cu înverșunare că milițiile islamiste, care depopulaseră jumătate de țară eradicând minorități cum ar fi cele creștine sau yazidi, erau teroriste. Macron, după acești ani, asumă prin declarația sa un fapt fals. Franța s-a opus pentru aproape cinci ani oricărei forme militare de oprire a formării caifatului islamic, mai mult, a avut clare legături financiare cu reprezentenți ai califului Baghdadi, pentru a își apăra rafinăriile din interiorul Siriei.

Pierderile masive politice, economice și strategice ale Franței, ca urmare a unor calcule greșite, nu pot eradica sentimentul de amărăciune al lui Macron. Provocând discuția despre puterea NATO și continuitatea sa de viitor, președintele francez a aruncat prezentul în umbră.

Căci chestionarea despre viitoarea relevanță militară a Europei nu poate șterge istoria recentă a imposibilității aceluiași bloc continental și principalilor săi exponenți de a opri carnagiul sirian. Macron are nevoie de mai mult de cât celebra sa retorica pentru a convinge lumea că Franța sau Europa pot juca un rol fundamental în amplele mișcări tectonice pe care lumea le cunoaște astăzi.

Europa de mâine va trebui întăi sa demonstreze că poate gestiona conflicte prezente sau din trecutul recent, cum este cel din Ucraina sau Transnistria, că pot încheia proiectele de stabilizare post conflict, cum sunt cele din Kosovo și Bosnia. Franța tocmai a anunțat blocarea expansiunii UE în regiunea Balcanilor de Vest. O măsură, poate benefică intereselor directe ale Parisului, dar care nu încurajează pe nimeni să vadă în Franța un aliat sabil și perfect conștient de complexitatea problemelor prezente pe continentul european. Fără a mai face referire la dezastrul libian și continuul conflict malian, unde Franța nu a reușit nimic notabil de ani de zile, fără o demonstrație în interiorul propriului spațiu european, nimeni din alte părți ale lumii nu va crede în bunele întenții militariste ale lui Macron.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel