Lituania cumpără elicoptere UH-60M Black Hawk
Autor: Eduard Pascu pe 16 noi, 09:05 | Forțele aeriene

Ministerul Apărării Naționale din Lituania a semnat vineri un acord în valoare de 181 de milioane de euro pentru patru elicoptere Lockheed Martin UH-60M Black Hawk.

Contractul a fost semnat în timpul unei vizite oficiale a ministrului lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, la Washington. Contractul acoperă și achiziționarea de echipamente suplimentare, piese de schimb și un pachet de instruire, reparații și asistență logistică, transmite DefenseNews care citează un comunicat al Ministerului Apărării din Lituania.

Noile elicoptere vor permite Lituaniei să-și înlocuiască aeronavele sovietice Mi-8T ca parte a eforturilor de modernizare militară a forțelor armate.

„Prin aruncarea ultimei relicve sovietice și progresarea către o platformă de elicopter occidentală, începem o fază complet nouă pentru Forțele Aeriene Lituaniene și trecem în pas cu SUA și cu cei mai avansați militari ai aliaților NATO”, a spus ministrul.

Livrările sunt programate să înceapă la sfârșitul anului 2024, iar acordul oferă țării posibilitatea de a cumpăra încă două elicoptere. Ca parte a acordului, guvernul SUA va sprijini proiectul de achiziție cu o subvenție de 25 de milioane de euro.

Citește și: Filipine a primit primele elicoptere Black Hawk S-70i fabricate în Polonia (Video)

Te-ar putea interesa și...
Forțele aeriene Vezi toate articolele