Fuga mercenarilor ruşi din Libia. Noi dovezi ale prezenţei companiei militare private Wagner Group (Foto/Video)
Autor: Cristian Soare pe 26 mai, 15:03 | Intelligence

Momentul în care mercenarii ruși din Wagner sunt evacuaţi din Tarhuna - un oraș din Libia, aflat la 65 de km sud-est de Tripoli

Aproximativ 1600 de mercenari ai companiei militare private ruse (MPC) Wagner Group au părăsit vestul Libiei, a declarat colonelul Mohammad Kununu, un purtător de cuvânt al forțelor guvernamentale libiene, așa cum este citat de agenția de știri Anadolu din Turcia. 

Potrivit acestuia, mercenarii ruși care luptau de partea Armatei Naționale Libiene (LNA), aflată sub comanda mareșalului de câmp Khalifa Haftar, împotriva Forțelor Guvernamentale Libiene din zona Tripoli, au fost forţaţi să se retragă din poziţiile strategice pe care le ocupau - bazele militare din Hamza, Yarmouk și Al-Savarih.

Forțele lui Haftar, susținute de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite, încearcă să captureze Tripoli - capitala Libiei - de mai bine de un an, dar, în ultimele săptămâni, au suferit o serie de înfrângeri în lupta împotriva Forțelor armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU.

Un primar local din Libia a declarat duminică că Wagner Group, compania militară private rusă (PMC) care oferă sprijin şi suport militar forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar, a părăsit țara, cel puţin asta precizaseră, în prima fază, agenţia turcă Anadolu şi site-ul Daily Sabah. Cu toate acestea, nu fuseseră prezentate materiale foto sau video care să dovedească retragerea mercenarilor ruşi ai Wagner Group.

De la sfârşitul săptămânii trecut şi până în prezent, Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) au desfăşurat o amplă operaţiune militară – Volcano of Wrath – împotriva miliţiilor şi forţelor paramilitare loiale mareşalului Khalifa Haftar.

#Libya (see LT). May 25th, 2020: #Wagner's members fled to #Jufra by three military planes, #BaniWalid's Mayor Salim Nuwair tells AATV; their military vehicles driven there. https://t.co/n2A6KVmjQJ

— Alessandro Pagano (@PaganoDritto) May 25, 2020

Mercenarii ruși aliați LNA, în prima fază, s-au retras din capitala Libiei, cu tot cu elementele de logistică militară pe care le aveau, spre aeroportul din Bani Walid, un oraș aflat la aproximativ 150 km (93 mile) sud-est de Tripoli.

Photos of defeated Russian #Wagner troops retreating from #Tripoli to #BaniWalid after a massive loss caused by the GNA forces' recent advances in multiple locations in southern #Tripoli #Russia #Libya pic.twitter.com/nmauVKLb73

— Mosadek Hobrara (@Mosadek_Hobrara) May 23, 2020

Pe aeroportul din Beni Walid, sud-estul Capitalei, Tripoli, au aterizat, printre altele, aeronave de transport militare An-32. Aeronavele au fost folosite pentru ai transporta pe mercenari şi elementele de tehnică militară ale acestora.

This is the airplane which the #GNA & #Turkish media falsely claimed to be #Russian today! They claimed it evacuated wounded troops of PMC #Wagner from #BaniWalid!As a matter of fact this An-32 belongs to Asia Sky Lines & it is chartered by #Libya government for MEDEVAC missions! pic.twitter.com/9Pa969OXNp

— Babak Taghvaee - Μπάπακ Τακβαίε - بابک تقوایی (B) (@BabakTaghvaee1) May 24, 2020

Momentul retragerii mercenarilor ruși ai Wagner Group, din zonele învecinate ale oraşului Tripoli, pe care aceştia le controlau împreună cu forțele paramilitare ale mareşalului Haftar, a fost surprins de mai mulţi martori oculari şi postate pe reletele de socializare.

Toate fotografiile şi materialele video realizate de aceştia, nu sunt altceva decât dovezi suplimentare care atestă prezenţa mercenarilor ruşi în Libia, cu tot cu tehnica militară grea, deoarece Rusia a negat întotdeauna implicarea acestora în acest război.

#LNA and russian #mercenaries (probably "#Vagner Team") retreating to the #BaniWalid.On the footage we see:- 4xGAZ #Tigr- #Pantsir-S on the #KamAZ-6560 chassis- And probably 2x BAE M1248 #Caiman #MRAP (I am not shure about that, any idea from twitter?).#GNA #Libya pic.twitter.com/tRG30h5G8a

— The Dead District (@TheDeadDistrict) May 24, 2020

Detalii despre momentul retragerii mercenarilor ruși ai Wagner Group au fost prezentate şi de site-ul de investigaţii Conflict Intelligence Team (CIT), care monitorizează activitatea militară rusă.

Salem Alaywan, primarul din Bani Walid, a declarat, pe 24 mai, pentru Reuters că mercenarii rușii au părăsit aeroportul din Bani Walid cu ajutorul a trei aeronave militare, dar nu şi Libia, aşa cum a susţinut mass-media din Turcia, ci aceştia s-ar afla acum dislocaţi în vestul tării, în districtul Jufra.

În cursul zile de astăzi, cotidianul Daily Sabah a venit cu noi precizări, relatând că pentru evacuarea mercenarilor ruşi de pe aeroportul din Bani Walid au fost folosite cel puţin opt avioane militare de transport .

La o videoconferință a Consiliului de Securitate al ONU la începutul acestei luni, Marea Britanie și Statele Unite au cerut Rusiei să înceteze trimiterea de mercenari în Libia .

„Activitățile grupului Wagner continuă să agraveze conflictul și să prelungească suferințele poporului libian”, a declarat ambasadorul britanic Jonathan Allen la acea ședință video.

Documente oficiale ale Organizației Națiunilor Unite sugerează că între 800 și 1.200 de mercenari ruși din Grupul Wagner se află în Libia din 2018 încoace. Printre aceștia se numără și cel puțin 39 de lunetiști ruși.

DefenseRomania anunța încă de la începutul lunii ianuarie a acestui an că Rusia a transferat mai mulţi mercenarii din Siria în Libia pentru a oferi sprijin şi suport militar Armatei Naționale Libiene (LNA) a generalului Khalifa Haftar.

 

Rusia a ridicat de fie care data din umeri când a fost întrebată de prezența mercenarilor ruși din Grupul Wagner în Libia

 

Cu toate că există nenumărate dovezi cu privire la prezența mercenarilor ruși din Grupul Wagner în Libia, poziția oficială a Moscovei e de a nega. Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestui an, abordând subiectul prezenței mercenarilor ruși în Libia, că dacă aceștia sunt prezenți în Libia ei nu reprezintă Rusia și nici nu sunt plătiți de Moscova.

Mercenariatul este considerat o infracțiune în Rusia. În ciuda acestui fapt, militarii ruși aflaţi în rezervă au continuat să desfăşoare activităţi de natura militară, participând la conflictele militare din întreaga lume. Compania Militară Privată Wagner Group este controlat de afaceristul Evgheni Prigojin, poreclit și „Bucătarul lui Putin”, întrucât printre afacerile sale se numără și contractele de catering cu Kremlinul. Wagner Group este de fapt o structură GRU (Direcția de Informații) a Ministerului Apărării din Rusia, dar autoritățile ruse neagă acest lucru.

Te-ar putea interesa și...
Intelligence Vezi toate articolele