Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israel și Palestina, între pacea lui Trump. Prevederile planului SUA, într-un război fără sfârșit
Strategica
Data publicării:
Așteptat de aproape doi ani de zile, gândit ca un nou concept, care să facă diferența dintre încercările eșuate ale predecesorilor și prezent, planul de pace pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump a fost lansat la apă.
EXCLUSIV

Sub aplauzele furtunoase ale celor prezenți, în sala de bal a Casei Albe, martori fiind atât Netanyahu cât și Gantz, premierul israelian ân funcție și viitorul prim-ministru în așteptare, Trump a prezentat propunerile sale pentru rescrierea hărții politice a relațiilor dintre Israel si palestinieni.

La baza noului plan, administrația Trump a pus existența unui stat independent, suveran al Palestinei, cu capitala în Ierusalimul de Est. Este o schimbare de politică americană fundamentală, dar un pas logic pentru Trump, după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim în 2018 și recunoașterea controlului israelian asupra înălțimilor Golan. Atât Netanyahu, cât și Gantz și-au exprimat susținerea pentru recunoașterea unui stat independent palestinian. La conferința sa de presă, Trump a subliniat de câteva ori faptul că planul său de pace răspunde comandamentului impus de existența a două state suverane, așezate alături printr-un mecanism de securitate și de relații economice care practic fac din vechea Palestină un spațiu comun inseparabil.

 

Planul lui Trump, viabil doar dacă e acceptat de cele două părți

 

Ortodoxismul acestei soluții, neviabile atât timp cât una din părți refuză efectiv recunoașterea noilor frontiere ale Israelului și locului capitalei sale, pare a reveni, sub formă nouă, atât în discursul american cât și cel israelian. Faptul ca Benny Gantz a fost și el de față confirmă intenția clară a administrației americane de a asigura un dialog care să permită și viitorului prim-ministru israelian să fie informat și să cunoască în detaliu propunerea de pace. Mai mult, prin acest gest Trump a dorit să își menițină neutralitatea în același timp asigurând o tranziție politică ușoară pentru Israel, stat blocat de aproape un an în mijlocul unor alegerile generale succesive care nu au dat câștigător clar, provocând punerea de mai multe ori  în expectativă a lansării planului de pace. De data aceasta, incluzându-l pe Gantz în cadrul procesului de pace, așteptarea a luat sfârșit.

 

Planul lui Trump prezintă și o premieră absolută

 

Planul, care are 181 de pagini, prezintă și o premieră absolută. După ce planul va fi pus în aplicare în mod oficial de către guvernul israelian, Israelul este obligat să înghețe construcția sau extinderea coloniilor evreiești în zone care ar deveni părți integrante ale viitorului stat al Palestinei, timp de până la patru ani. Perioada de patru ani este dată pentru a fi create mecanismele de securitate solicitate de Israel pentru a se asigura că diversele organizații teroriste implantate în Gaza nu vor ataca coloniile evreiesti. Mai mult, planul statuează corect că nu va exista niciun fel de schimbare de populații fără acordul părților, astfel încât să nu se mai repete dramele umane pe care le-a cunoscut regiunea după 1947.

Important de subliniat este că pentru prima dată într-un document oficial american se vorbește nu numai de refugiații palestinieni ci și de refugiații evrei. Pentru publicul românesc nefamiliarizt cu existența unei astfel de masive mutări de populație evreiască din multe țări ale Orientului Mijlociu, trebuie spus că odată cu ridicarea naționalismului arab, comunitățile evreiești, istorice și trăind în Turcia, Egypt, Irak, Iran au fost forțate să se refugieze în Israel. Propaganda marxistă, continuată și astăzi, a făcut ca această dramă a poporului evreu să nu fie niciodată recunoscută, nimeni din cadrul Națiunile Unite sau Europa apărând dreptul evreilor din țările arabe de a locui acolo unde s-au născut.

Planul Trump prevede ca statul Israel să primească despăgubiri pentru pierderile suferite de dislocările violente și metodice ale unora dintre cele mai vechi comunități ale sale din lume, punând pe picior egal drama refugiaților palestinieni cu cea a refugiaților evrei. Israel a considerat că nerecunoașterea acestei drame care a lovit sute de mii de familii și a provocat daune uriașe materiale și financiare reprezintă unul din elementele politice cele mai sensibile (datorită încărcăturii antisemite instituționale) și  cel mai greu de rezolvat, manipularea imagologică și permanentă de peste 50 de ani, refuzând să recunoască politicile de stat arabe cu privire la expulzarea comunităților evreiești de pe teritoriul lor. Așa se face că astăzi țări care istoric aveau comunități evreiești masive (vorbim de sute de mii de persoane) și perfect integrate prin continuitatea lor milenară, cum ar fi Irakul sau Egiptul, nu mai au decât mici insulițe iudaice supraviețuind cu greu.


Planul lui Trump, cea mai pro-israeliană propunere prezentată vreodată de SUA


Cine citește planul de pace cu onestitate, nu cu ideologia anti-trumpistă sau cu vederile neo-marxiste de la Bruxelles, realizează că punctului de vedere al echipei Trump este acela al asumării unei mai mari onestități geopolitice, ceea ce ar putea schimba jocul regional. Guvernele SUA anterioare s-au prezentat ca arbitri neutri între israelieni și palestinieni, deși cel puțin partea palestiniană a jucat întotdeauna cartea anti sionistă și anti americană, atunci când nu a încurajat un terorism de masă pentru care mii de israelieni au plătit cu viața. Administrația Trump nu și-a ascuns niciodată viziunile sale pro-Israel și, așa cum era de așteptat, planul său de pace este cea mai pro-israeliană propunere care a fost prezentată vreodată de Washington. Acesta își propune să conțină și să nu retragă așezările israeliene, oferind palestinienilor un nou spațiu pentru statul lor, aproximativ 70% din Cisiordania. De asemenea, respinge cererea palestiniană de lungă durată de a controla Muntele Templului / Haram al-Sharif care va rămâne sub custodia iordaniană, deja fapt istoric de netăgăduit.

De altfel regatul hașemit al Iordaniei pare a ocupa un loc central in planul de pace propus, fiind alături de Egipt, unul dintre pilonii esențiali ai implementării propunerii lui Trump. Se vede cu ochiul liber transferul de autoritate și încredere propus de către SUA de la Autoritatea Palestiniană spre suveranul hașemit. Este evident că actualii leaderi palestinieni nu se bucură de încredere din partea administrației Trump, devenind cît se poate de clar ca soluția hașemită, măcar și temporar oferă un spațiu de tranziție pentru ca palestinienii să își aleagă o nouă conducere.

 

Palestina, a cărei situație economică e un dezastru, a refuzat aproape imediat planul de pace

 

Șeful Autorității Palestiniene Abu Abbas a refuzat aproape imediat planul de pace propus. Din mica sa capitală, fără resurse decât banii primiți efectiv cadou de la diverși sponsori arabi sau europeni, Autoritatea Palestiniană are probleme fundamentale cu organizații declarate ca fiind teroriste de către SUA sau EU, cum ar fi Hamas sau Jihadul Islamic, adânc implantate în teritoriile palestiniene pe care teoretic această autoritate le-ar guverna. Situația economică este un dezastru, pe lîngă sancțiunile economice, izolarea geografică și încercuirea totală a palestinienilor adăungându-se o izolare ideologică, palestineienii fiind astăzi practic prizonierii influențelor maligne ale Iranului, cele ale Turciei, Qatarului și desigur cele ale diverșilor actori non arabi din regiune.

Problema de imagine care poate rupe orice destin politic al unui leader palestinian este capitala Ierusalim. SUA, prin planul de pace oferă posibilitatea construcției unei capitale palestiniene în Ierusalimul de Est care să se numească Al-Quds (Ierusalim în limba arabă).

Recunoașterea Ierusalimul ca fiind capitala eternă a statului Israel, ca urmare a ideologiei extremiste promovate în lumea arabă și cu falsificarea oricărui adevăr istoric (unele manuale de istorie arabe, publicate cu finanțări europene de exemplu, neagă practic existența Ierusalimului milenar evreiesc) ar însemna pentru Autoritatea Palestiniană prăbușirea autorității sale revoluționar-antisemite promovate de generații. Mai mult ar pune la muncă și ar responsabiliza o formă de guvernare care să accepte regulile civilizației moderne, legile de dezvoltare și dreptul poporului palestinian la o viață mai bună. Din nefericire la Ramallah încă nu există resursa umană sau politică pentru schimbarea de optică iar planul de pace tocmai prezentat reprezintă nu numai un pericol pentru lorzii feudali care au acaparat, în interes personal, cauza palestiniană dar și pentru forțele din spate, în special cele care finanțează terorismul, habotnicia și antisionimul atât de bine cunoscut.

 

Obstacol major în acceptarea planului de pace

 

De aceea, planul de pace prezentat de Trump propune o consistentă latură economică. Desigur că cei care au criticat, ab initio, planul de pace, nu au acordat o atenție cuvenită acestei componente, care în sine este și ea o noutate față de planurile eșuate din trecut.

Masivul pachet economic propus de către administrația Trump, incluzând exemple concrete și atât de necesare, nu a fost nici măcar discutat de către palestinieni. Demagogia autorității palestiniene a mers departe, echivalând propunerile economice cu practic o cumparare a populatiei palestiniene. Un obstacol major pentru punerea în aplicare a planului va fi tocmai acceptarea de către conducerea palestiniană a deschiderii economice, a ridicării populației din mizeria cronică în care trăiește de generații. Lipsa electricității, a apei potabile, a resurselor alimentare provoacă, de decenii, o sărăcie care a fost pusă întotdeauna, în spatele Israel și SUA. Acum cînd tocmai această componentă a fost substanțial adresată în planul de pace, leadershipul palestinian refuză orice discușție, promovând ideologia unei economii autarhice, de subzistență. Israel a acceptat să elimine barierele economice și a acceptat să își utilizeze enormele resurse pentru a dezvolta teritoriile palestiniene. Răspunsul a fost dat prin acuzația de colonialism economic și prin refuzul de a oferii populației palestiniene șansa la dezvoltare și progres.

Pentru ca planul de pace să fie unul de succes trebuie ca cele două părti să accepte elementele sale constitutive. Alături de mecanismul de securitate atât de necesar celor două state, planul are meritul de a vorbi celor mulți. Pentru prima dată, prin acest plan de pace administrația Trump vorbește direct palestinienilor, arătându-le că SUA pot fi garantul prosperității lor. Acest dialog direct cu un popor este inedit prin amploarea sa și ne arată că Trump mizează tocmai pe palestienieni pentru succesul propunerii sale. Până la a fi aproape de semnarea păcii, cele două părți sunt încă la distanțe galactice una de cealaltă. Doar dorința reală pentru pace și prosperitate poate reduce distanța și produce succesul de care regiunea are atâta nevoie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel