În competiția cu F-35 și Super Hornet, Saab mărește miza: Avioanele Gripen vor fi construite în Canada
Autor: Tudor Curtifan pe 17 dec 2020 / 13:26 | Forțele aeriene

Gripen E/F, Sursă foto: Saab.com

Prin vocea președintelui companiei, Saab a anunțat că în cazul în care Canada va alege să achiziționeze aeronave Gripen E, acestea vor urma să fie produse în Canada.

Canada intenționează să achiziționeze 88 de avioane în acest program de înzestrare. Canada le-a solicitat ofertanților și implicarea industriei naționale de apărare în procesul de achiziționare al noilor aeronave.

Se va alege între trei giganți care au mai rămas în competiție în acest moment: Lockheed Martin cu F-35, Boeing cu F/A-18 Super Hornet și suedezii de la Saab cu Gripen.

„În cazul în care Gripen va câștiga licitația, Saab s-a angajat să construiască și să efectueze mentenanța Gripen în Canada”, a declarat Micael Johansson, președinte Saab, pe data de 14 decembrie la deschiderea unei expoziții din domeniul apărării care a avut loc la Montreal, informează publicația Skiesmag.

Potrivit sursei citate, asamblarea aeronavelor - în cazul în care Gripen câștigă licitația - va fi făcută de IMP Aerospace&Defense la un centru din Enfield, Noua Scoție, Canada, în timp ce sistemele de luptă vor fi construite la facilitățile din apropiere de Montreal, unde se va efectua și mentenanța avioanelor de vânătoare.

Bătălia dintre Saab, Lockheed și Boeing se anunța una aprigă în contextul în care estimarea contractului este de aproximativ 15 miliarde de dolari. 

De precizat că în programul F-35, Canada este implicată. Cu toate că nu a oferit nicio garanție că ar urma să achiziționeze aeronavele, Guvernul de la Ottawa a aprobat în luna mai alocarea a 70,1 milioane USD, ca parte a investiţiei militare pe care Canada o face în programul de dezvoltare a avionului de vânătoare F-35 Lightning II.

CITEȘTE ȘI: Canada are de ales între F-35, F/A-18 Super Hornet și Gripen. Se anunță o luptă strânsă pentru miliardele canadienilor

Te-ar putea interesa și...
Forțele aeriene Vezi toate articolele