Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Impactul pandemiei asupra activității serviciilor de informații
Intelligence
Data publicării:
Vă prezentăm o analiză interesantă publicată de către Sufan Center (laborator de analiză intelligence fondat de celebrul agent FBI Ali Sufan, cel care a prevăzut atacurile teroriste din 9/11). Deși subiectul este generos și amplu, noi vom menționa doar câteva aspecte ale impactului pandemic asupra complexei activități de colectare a informațiilor din întreaga lume.

Agravarea pandemiei globale a modificat semnificativ modalitățile de operare tipice pentru agențiile de informații prin perturbarea semnificativă a întâlnirilor tradiționale față în față între gestionarii de programe intelligence și sursele acestora precum și asigurarea securității acestei tehnici critice pentru colectarea de informații.

Mai mult, din cauza restricțiilor de deplasare, a închiderii spațiilor publice, a blocării căilor de access spre locurile de întălnire, agenții și sursele lor au avut nevoie de o inventivitate sporită pentru a își continua activitatea. Mai ales ca toate aceste elemente trebuie să își pastreze opacitatea atât de necesară. Chiar și problemele banale, cum ar fi procedurile birocratice ale agențiilor de informații cu mii de angajați, programe și bugete, au fost afectate, funcționarea eficientă în acest mediu fiind o ecuație cu multe necunoscute. De la noi promoții la noi postări străine, pandemia de coronavirus a impus un stres major chiar și celor mai bune departamente de resurse umane. Restricțiile de călătorie au întârziat transferurile pentru tot felul de angajați guvernamentali, inclusiv ofițerii de informații. COVID-19 a oprit temporar o mare parte din rotațiile și activitățile necesare ale personalului, inclusiv clasele de limba, aclimatizare, cunoaștere în profuzime și alte formări specializate.

Măsurile interne și restricțiile internaționale au influențat, de asemenea, circulația personalului, cum ar fi restricțiile europene de călătorie impuse călătorilor din SUA din cauza ratelor crescute de infecție în multe state americane. Cu diferitele niveluri de carantină, blocaje obligatorii guvernamentale și restricții de călătorie, operațiunile de colectare a informațiilor umane (HUMINT) au fost forțate să se adapteze. Mutarea online a acestor întâlniri nu a fost sau nu este de loc viabilă, oricât de tentantă ar fi această abordare. Deși facilă ca abordare, modelul de securizare al unei întâlniri on line între agent și sursă este imposibil de obținut fără a face rabat de la calitatea de operare și păstrarea secretului. Aceste întâlniri care se transferă online aduc cu ele provocări suplimentare. După cum s-a văzut cu recentul atac cibernetic care implică SolarWinds, atac care se pare că a permis unui serviciu de informații rusesc să obțină acces nedetectat la sistemele guvernamentale americane extrem de sensibile, trebuie sa subliniem că datele găzduite online devin vulnerabile și gata pentru exploatare.

Criza pandemică ne-a introdus într-o epocă de aur a spionajului cibernetic, având în vedere cât de repede companiile, și nu numai, și-au mutat operațiunile generale online. Pentru un ofițer de informații a devenit adevărata problemă organizarea unei simple întâlniri de evaluare sau post evaluare, căci prin transferul forței de muncă on line, adică de acasă în cele mai multe cazuri, sursa a devenit greu de accesat, deseori paternurile formate și modelele bine definite fiind busculate.

Pentru a înțelege fenomenul de masa care a avut loc, putem spune că aplicația Zoom a trecut de la 10 milioane de întâlniri zilnice la peste 300 de milioane de întâlniri zilnice în primele câteva luni ale pandemiei din această primăvară. O creștere nu numai spectaculoasă dar și extrem de violentă în materie de schimbare a comportamentului uman. Întâlnirile pe astfel de platforme de videoconferință nu sunt sigure și sunt obiective atractive pentru actorii de intelligence statali sau nestatali care caută breșe pentru a le exploata informativ. În plus, există oportunități crescute dintr-un val de întâlniri sociale virtuale ținute în întregime pe servere nesecurizate, care ar putea lăsa oficialii guvernamentali și de afaceri expuși și vulnerabili la șantaj sau constrângere. Mai mult, diferențele în interacțiunile personale care acum trebuie să fie virtuale pot schimba, de asemenea, calitatea și natura informațiilor și profunzimea înțelegerii.

Pentru SUA, pe plan intern, diferitele agenții de informații americane au încercat să își continue misiunile, protejându-și în același timp forța de muncă respectivă. Pentru mulți, acest lucru însemna programe eșalonate sau rotative, cu echipe esențiale împărțite pentru a menține numărul total de persoane acoperind întreaga arie informativă. Însuși actul de a decide cine este „esențial” este o provocare dificilă pentru birocrații oricărei agenții de informații. Având în vedere natura muncii lor, agenții de informații se confruntă cu provocări serioase atunci când lucrează de acasă. În ciuda a ceea ce descrie Hollywood, majoritatea angajaților nu au acces la un birou la domiciliu SCIF (Sensitive Compartmented Information Facility) și nici nu lucrează în public. Iar despre celebrele săli de lectură (de decenii nu se mai introduc documente sensibile în birourile agenților, ci se trimit în spații securizate, conforme cu noile standarde de analiză și sinteză necesare) obligând pe foarte mulți agenți să păstreze accesul spre aceste spații pentru a lucra cu informații confidențiale. În multe departamente guvernamentale, capacitatea de răspuns și termenele pot fi, de asemenea, afectate de faptul că membrii personalului obișnuit nu au accesul permanet asigurat, la informații sensibile sau securizate. Există, de asemenea, întârzieri în finanțare și programe, inclusiv pentru stagii critice și programe de stil de ucenic care pot ajuta la determinarea carierei timpurii a unei persoane către călătorii pe termen scurt (TDY) necesare pentru operațiunile de legătură.

O altă problemă este eficiența, discutabilă și permanent aflată sub analiza legislatorilor din diverse state ale lumii, a software-ului de recunoaștere facială și a sistemelor lor asociate de televiziune cu circuit închis (CCTV) care acoperă multe zone metropolitane majore. Au existat probleme de lungă durată cu recunoașterea facială în ceea ce privește preocupările privind confidențialitatea și prejudecățile rasiale în proiectarea și aplicarea acestor sisteme. Acum, măștile de bumbac sau hârtie, folosite de mase imense de oameni, pentru a reduce rata de transmisie a COVID-19, crează imense capcane acestor sisteme extrem de complexe. Pe măsură ce agențiile de informații ajung să depindă mai mult pe biometrie în viitor, există riscuri mai mari de filtrare a informațiilor slabe calitativ sau manipulate, mai ales că adversarii găsesc noi modalități de a se sustrage tehnologiilor emergente. Oamenii legii folosesc aceste sisteme pentru investigații, la fel ca și agențiile de informații interne care urmăresc mișcările și asociațiile posibilelor ținte de terorism sau spionaj.

Unele dintre ajustările făcute de agențiile de informații în timp ce încearcă să se adapteze la noua realitate a pandemiei vor fi de scurtă durată și ad hoc. Cu toate acestea, alte schimbări devin permanente, modificând fundamental modul în care funcționează aceste organizații, de la cerințele de colectare la nevoile cotidiene ale forței de muncă. Oricum, în lumea de intelligence, regula de aur este data de resursa umană. Desocializarea impusă de către pandemie a schimbat multe, dar sursa umana rămâne piatra de temelie a oricărei munci de informații de calitate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Drone Bayraktar TB2 în mâinile mercenarilor Wagner Group: Dronele au fost achiziţionat de către Forțele Armate din Mali
Pilotul fugar rus a vorbit. Cum a reușit Ucraina să pună mâna pe un elicopter Mi-8 intact: ”Timp de 3-4 zile, nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat”
Teheranul susține că a dejucat un plan al Israelului care urmărea sabotarea programelor aerospațiale iraniene
Un lider al grupului paramilitar neo-nazist rus „Rusich” a fost arestat în Lituania
Linia dură din structurile de forță rusești îi solicită lui Putin trecerea la un război mai agresiv în Ucraina. Primele masuri: demiterea lui Șoigu și Gherasimov și decretarea mobilizării generale
SUA au lansat noua Strategie Națională de Informații | Directorul CIA: Ne aflăm într-o eră marcată de competiție strategică, schimbări tehnologice rapide și amenințări transnaționale
Un angajat al agenţiei germane de achiziţii militare a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Doi militari ai Marinei SUA au fost arestați fiind acuzați că au vândut informații secrete Chinei
Prins între interesele financiare și teama pentru propria existență, oligarhul rus sprijină războiul din Ucraina
Serviciile din R. Moldova se „rup” de Rusia. SIS a denunțat două acorduri de parteneriat cu FSB rus
Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) susţine că militarii ucraineni vor începe curând eliberarea peninsulei Crimeea
Vicepreședintele comisiei de apărare din Ucraina, vacanță de lux în Maldive. Zelenski îl acuză de trădare, iar SBU a deschis o anchetă
Omul de afaceri ucrainean Evgheni Muraev, dorit de regimul Putin ca posibil preşedinte al Ucrainei după invazie: SBU a strâns mai multe dovezi
Șeful informațiilor ucrainene: Mergem după inamici precum Mossad-ul, avem și surse la Kremlin
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia, Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA
Reţea de spionaj, destructurată în Republica Moldova: Doi cetăţenii ruşi, sub comanda FSB, identificau şi recrutau cetăţeni moldoveni
Ofensivă intelligence a Turciei pentru a ține Kurdistanul irakian departe de influența Iranului
Într-un gest rar, Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcția de director al SRI: Mandatul trebuie să fie limitat. Misiunea mea - îndeplinită
Directorul CIA ar fi efectuat o vizitează discretă în Ucraina: I-a fost prezentat acestuia o strategie de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia
O eroare a spionajului rusesc a făcut ca serviciile de informații lituaniene să confirme că un paşaport găsit în biroul lui Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia
Transferul “pe ascuns” al prizonierilor de război ucraineni din Rusia în Ungaria naște noi tensiuni între Budapesta și Kiev
O întâlnire „secretă” confirmă declinul Rusiei: Blocată în Pacific, China înțelege că se află într-o poziție dificilă și alege dialogul cu SUA
Praga nuanțează declarațiile președintelui ceh Pavel care a declarat că cetățenii ruși din Occident ar trebui monitorizați pe modelul implementat de SUA între 1942 şi 1945
Rusia folosește și ”intermediari” pentru a împiedica Suedia să adere la NATO - Serviciul suedez de Informații Militare
Instalaţia de interceptare ar completa acțiunile Chinei, care are de mult timp o unitate de spionaj în Cuba
Serviciile ucrainene au publicat o conversație interceptată în care rușii recunosc că au distrus barajul Kahovka, dar acțiunea „nu a mers conform planului”
China ar putea construi o bază de spionaj în Cuba (WSJ). Oficialii de la Casa Albă spun că informațiile ”nu sunt exacte"
Rușii pun gând rău telefoanelor Apple. FSB susține că serviciile SUA au penetrat mii de telefoane într-o operațiune de spionaj
Serviciul de informații al Ministerului francez al Apărării își reorganizează activitatea, trecând la o analiză de „360 de grade” a amenințărilor
Ministerului Apărării al Regatului Unit: Războiul din Ucraina a făcut din Rusia o societate paramilitară

Ştiri Recomandate

Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
pixel