Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imagini de la Paradă. Tehnica de luptă prezentată de Armată și echipamentele militare 'vedetă'
News
Data actualizării:
Data publicării:
Peste 4.000 de soldați, peste 200 de vehicule militare și 50 de aeronave au defilat ieri, 1 Decembrie, în Capitală, la împlinirea a 101 ani de la Marea Unire. Zeci de mii de oameni s-au desfășurat de-a lungul Bulevardului Kiseleff încă de la primele ore ale dimineții în încercarea de a găsi un loc cât mai bun pentru a vedea tancurile T-85M1  și noul radar intrat în dotarea armatei române 3D TPS 77. 

Parada militară a fost deschisă de aviație. Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene fiind urmat de o formație de trei elicoptere IAR 330 PUMA din dotarea Bazei 90 Aeriene, trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT de la Baza Aeriană 95 din Bacău și trei elicoptere IAR 330 PUMA Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate, transmite MApN.

Piața Arcului de Triumf a fost survolată apoi de elicoptere ale Serviciului Român de Informații SA 330L PUMA, echipat tactic pentru executarea intervenției contrateroriste, având luptători dispuși pe trapa elicopterului, și două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului și transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt concepute să execute misiuni complexe, în condiții dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de parașutiști, scafandri și asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenție contateroristă.

Aviația a continuat să facă senzația când pe deasupra Arcului de Triumf a apărut o formație de trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Spartanul a fost urmat de C-130 HERCULES. Acesta din urmă este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.

A urmat o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 HERCULES, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, și 4 aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 ȘOIM este primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România, intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988. Avionul dispune de o bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa, fiind destinat formării și pregătirii piloților.

 

Piloții canadieni au survolat Arcul de Triumf

 

Avioanele care au atras cel mai mult atenția au fost bineînteles cele șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în luna iulie, aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române au început misiunile de Luptă și Poliție Aeriană, sub comandă NATO.

Avionul multirol F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă aeriană interoperabilă cu cele NATO, testat în luptă în diverse teatre de operații. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, se află în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO) și a 80 de baze aeriene, ceea ce asigură accesul la o piață foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb și serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreținere avantajoase.

(w670)

F-urile au fost urmate în evoluție de șase avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Anul acesta, în cadrul show-ului Aerian "NATO Days in Ostrava" din Cehia, unde România a avut statutul de națiune partener special, aeronavele MiG-21 LanceR, aparținând Forțelor Aeriene Române, au fost vedetele show-ului, evoluțiile acestora fiind unele dintre principalele puncte de atracție ale evenimentului.

Canadienii din  Forţele Aeriene Regale ne-au onorat și ne-au încântat apoi cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detașamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operațiunii REASSURANCE

Începând cu luna septembrie 2019, prin rotație, cinci aeronave de tip CF-18 Hornet execută misiuni de poliție aeriană întărită, alături de aeronave de tip F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, ca parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO.

CF-188 Hornet, cunoscut și ca CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ținte aeriene și terestre. Ca aeronavă multirol a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spațiului aerian, asigurarea supremației aeriene, suport tactic, testarea și evaluarea spațiului aerian, demonstrații acrobatice și antrenament.

 

Forțele pentru Operațiuni Speciale

 

Defilarea tehnicii terestre a fost deschisă de grupul de vehiculele HMMWV (FOS) din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale, compus din 5 vehicule model M 1165 fără turelă iar platforma din spate a fiecărui vehicul se află poziționați lunetiști, echipați cu costume de camuflaj specifice diferitelor medii de luptă actuale.

Aceștia sunt echipați pușca cu lunetă model M 110, semiautomată. Forţele pentru operaţii speciale folosesc sistemul SNIPER pentru angajarea cu precizie a combatanților inamici. 

(w670) 

 

Al doilea grup de maşini de luptă din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale au fost vehiculele Humvee model M 1165 cu turelă, echipate cu mitraliere model M2HB, de calibru 12,7 mm. Mitralierele sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, a mașinilor blindate, a vehiculelor neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.

Forțele pentru Operații Speciale și-au încheiat defilarea cu alte cinci vehicule de luptă Humvee model M 1.113 cu turelă echipate mitraliera de tip DSKM, de calibru 12,7 mm. Vehiculele de luptă tip HUMVEE sunt echipate cu tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie, tehnică de bruiaj, cât și Blue Force Tracker, tehnologie care permite localizarea in timp real a forțelor aliate. Aceste vehicule sunt folosite atât pe timpul antrenamentelor din ţară, cât şi pe timpul misiunilor reale din teatrele de operaţii. Forţele pentru Operaţii Speciale se bazează pe puterea de surprindere, viteza de acţiune, ingeniozitatea, mobilitatea şi flexibilitatea acțională.

 

Blindatele Piranha III

 

Au urmat vehiculele blindate transportoarede trupe tip PIRANHA III C din dotarea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. PIRANHA III C are un design deosebit, un blindaj performant ce asigură o protecţie ridicată, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor tip Caterpillar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire.

 (w670)

 

Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul mașinii de luptă. Mitraliera are o bătaie maximă de 7 km. Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termică care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.

 

Polonezii au venit cu blindatele ROSOMARK

 

La parada militară națională de la București au participat și forțe din Polonia îmbarcați în cinci transportoare amfibii blindate ROSOMAK din dotarea Armatei Poloneze. Rosomak este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm. Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm. De asemenea, este dotat cu un aruncător de grenade calibru 40 mm.

(w670) 

Poate angaja şi distruge ţinte uşor blindate de la o distanţă de cel puţin 1.500 m, ziua şi noaptea, de pe loc sau din mişcare. De asemenea, poate angaja şi distruge ţinte aeriene (elicoptere). Vehiculul blindat are capacitate de transport pentru o grupă de infanterie formată din 9 militari. Cu o greutate de 24 tone se poate deplasa cu o viteză maximă de 100 km/h pe uscat şi de 10 km/h pe apă.

 

Defilarea tancurilor TR-85M1 „Bizonul"

 

Fără doar și poate cele care au smuls cele mai multe exclamații din partea copiilor au fost tancurile. Forțele armate române au defilat cu TR-85M1 „Bizonul". Acest model este proiectat în România și este compatibil cu standardele NATO. "Bizonul" oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, cu o masă de 50 de tone, având în compunere un echipaj format din 4 militari. Este dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32 grade, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m. De asemenea, acest tanc poate trece peste ziduri de 1 m înălţime.

 

 (w670)

Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m. Ca armament, tancul TR-85M1 „Bizonul" este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită. Proiectilele pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 14,6 km prin ochire indirectă. De asemenea este dotat cu două mitraliere, o mitralieră antiaeriană de cal. 12,7 mm, cu o distanță maximă de tragere ochită ziua asupra țintelor terestre de 2 km şi asupra țintelor aeriene de 1,5 km, şi o mitralieră de cal. 7,62 mm, cu o bătaie maximă de 3 km.

 

Artileria antiaeriană GEPARD

 

După Bizon a urmat GEPARD-ul. Acesta este un vehicul antiaerian blindat, foarte performant, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Complexul antiaerian GEPARD este un subsistem care se integrează ușor în sistemul de apărare antiaerian terestru. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme similare NATO. Asigură o bună protecţie a unităţilor şi marilor unităţi din compunerea Forţelor Terestre Române împotriva avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă la joasă înălţime, lucru posibil datorită mobilităţii crescute şi timpului scurt de reacţie.

 

 (w670)

Complexul GEPARD este capabil să descopere cu sistemul de radiolocaţie propriu şi să ia la însoţire ţinte aflate la o distanţă de 15 km depărtare. Cele două tunuri Oerlikon cal. 35 mm, cu alimentare automată sunt aşezate pe o turelă blindată, având o cadenţă de tragere cu două ţevi de 550 de lovituri pe minut şi bătaie eficace de 3.500 m. Fiecare tun are pregătite 320 de lovituri antiaeriene şi 20 de lovituri pentru ţintele terestre. Complexul GEPARD este dotat cu filtre de protecţie nucleară, biologică şi chimică, precum şi cu dispozitive de mascare prin perdele de fum. Sistemul de răcire a gazelor de eşapament şi acoperirea cu o vopsea specială reduc posibilitatea de detectare acestuia pe câmpul de luptă.

 

Sistemul LAROM

 

Sistemul de artilerie LAROM, structură interoperabilă şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlalte armate din ţările membre NATO. Detaşamentul care a dat onorul de Ziua României este din dotarea Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza". Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic. Sistemul de artilerie LAROM are o mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului.

 

 (w670)

Poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear. Dispune de un sistem logistic integrat, care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM dispune de un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informatică, modern şi interoperabil. Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă, de calibru 122 mm, cu o bătaie de până la 20 km, şi rachete de precizie ridicată, de calibru 160 mm, cu o bătaie de până la 60 km. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.

 

Blindatele URO VAMTAC cu sisteme antitanc SPIKE

 

Sistemul antitanc portativ SPIKE este destinat angajării maşinilor blindate şi a tancurilor aflate la o distanţă de până la 4 km, în orice condiţii meteo, pe timp de zi şi de noapte. Dirijarea rachetei la ţintă se poate realiza automat sau de un operator prin intermediul legăturii de fibră optică. SPIKE este o rachetă de tipul „trage şi uită" şi are un focos cu detonare la impact. Tragerea se realizează de un căutător de imagini cu infraroşu, însă sistemul dispune de un modul dirijat care foloseşte cablu din fibră optică. Cele două moduri pot fi combinate prin fixarea unei ţinte înainte de lansare. Acest tip de vehicule se află și în dotarea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa".

 

 (w670)

 

Vehiculul 4x4 URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă, cu o mobilitate ridicată, intrat în 2005 în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale. Face parte din familia de vehicule militare de clasă medie. În variantă blindată, este o opţiune potrivită pentru a asigura transportul rapid al trupelor pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Este fiabil, robust, uşor şi rapid, fiind uşor de folosit în teren accidentat. Poate atinge o viteză de până la 135 km/h, fiind echipat cu un motor de tip Steyer cu 188 CP. În acest vehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi complet pentru luptă. Comunicaţiile sunt asigurate cu echipamente moderne, cu salt de frecvenţă.

 

 

Autovehiculul MRAP

 

 

Vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR 6x6 este un vehicul blindat pentru transportul personalului şi echipamentelor, precum şi pentru neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. A asigurat cu succes îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii din Afganistan.

 

(w670)

MRAP COUGAR are o masă de 24 tone a cărei concepţie oferă protecţie împotriva armelor de calibru mic şi suflului produs de explozia minelor şi dispozitivelor explozive improvizate. Este perfect adaptat pentru utilizarea sa în misiuni de menţinere a păcii. Vehiculul poate transporta un număr maxim de 5 luptători.

 

Radarul mobil 3D TPS 77

 

Radarul mobil 3D TPS 77 este cel mai modern radar din înzestrarea Forțelor Aeriene, intrat în dotare în luna iulie a anului 2019. Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace - Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană. Sistemul dispune de o tehnologie de ultimă oră, cu performanțe tehnico-tactice ridicate și mobilitate ce permite dislocarea rapidă a radarului. Executarea misiunilor de luptă de către radarele TPS-77 contribuie la dezvoltarea semnificativă a sistemului integrat de supraveghere aeriană prin radiolocație a spațiului aerian național și al NATO.

 (w670)

 

 

Sistemul de rachete HAWK

 

 

Convoiul de rachete sol-aer HAWK care a defilat a fost format din patru autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. Structurile dotate cu sisteme HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu" sunt interoperabile cu armatele ţărilor NATO.

(w670) 

 

Acestea execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită, alături de partenerii străini. Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.

 

Echipament de comunicații prin satelit

 

Defilarea tehnicii Ministerului Apărării Naționale a fost închisă de autostaţia satelitară Anchor Station, pe șasiu HUMVEE este destinată interconectării Punctelor de comandă cu Reţeaua de comunicaţii satelitară a Ministerului Apărării Naționale. Funcționează în benzi de frecvenţă militare şi comerciale, din orice locaţie de pe teritoriul naţional sau din teatrele de operaţii.

(w670) 

Sursă: MApN

 

Vezi și: Generalul Daniel Petrescu, învestit în funcția de șef al Statului Major al Apărării

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Compania chineză Huawei a dat în judecată toată România: CSAT, Administrația Prezidențială, Primul Ministru și Ministerul Cercetării, chemate în instanță
Marea Britanie mizează pe descurajarea nucleară. Sunt prevăzute investiții de zeci de miliarde în tehnologie și expertiză de vârf
Rușii schimbă tactica. Loviturile s-au axat pe infrastructura energetică a Ucrainei mai puțin apărată de sistemele antiaeriene
Premieră după al Doilea Război Mondial. Avioanele au început să aducă soldați germani în Lituania
A venit rândul Flotei ruse de la Marea Baltică. Un incendiu a izbucnit la bordul corvetei ”Serpuhov”, staționată în Kaliningrad
O brigadă germană gata de luptă va fi dislocată permanent în coasta Rusiei. Până în 2027 numărul militarilor germani din Lituania va ajunge la 5.000
Mină marină, găsită în Delta Dunării. Echipa pirotehnică s-a deplasat la fața locului
Implicațiile Inteligenței Artificiale în domeniul militar vor fi dezbătute în cadrul unei Conferințe Internaționale organizate la București
Un nou „succes” strategic al Rusiei: Norvegia își va dubla cheltuielile militare în cadrul unui plan de apărare „istoric” pe termen lung
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
Iohannis: Rusia a readus războiul în Europa iar Articolul 5 e mai relevant ca oricând. România, un pilot de stabilitate în Flancul Estic
Populiștii au învins în Slovacia. Peter Pellegrini, susținut de premierul Fico, a câștigat alegerile prezidențiale
Din nou tensiuni între două puteri nucleare. India spune că intră în Pakistan când vrea, în contextul amenințărilor teroriste
Găgăuzia amenință că își va declara independența dacă Moldova face pași spre Unirea cu România. Bașcana pro-rusă îl atacă pe premierul Ciolacu
Varșovia evită să spună pe cine susține în cursa pentru ”șefia” NATO, dar are un comentariu important. În paralel, mesajul pentru Rusia e clar: ”Ne putem permite un conflict pe termen lung”
”Rezultatele sunt impresionante”. Cel puțin șase avioane rusești au fost distruse și opt au fost grav avariate în atacul asupra aerodromului Morozovsk (surse)
Drona navală eșuată în apele teritoriale românești a fost transferată în poligonul de la Capu Midia
Evaluare îngrijorătoare de la Departamentul de Stat al SUA: Rusia și-a refăcut aproape complet armata și acum e o amenințare nu doar pentru Ucraina
EXCLUSIV
Câți ucraineni susțin integrarea în NATO? Ambasadorul Micula explică cele trei mari dileme, inclusiv relația cu Rusia, spulberate de invazia lui Putin
Rusia spune că se află într-o „confruntare directă” cu NATO și se „apără” pentru a împiedica Alianța „să avanseze spre granițele noastre”
Coreea de Nord a testat racheta hipersonică Hwasong-16B. O demonstrație a „superiorității absolute”, se laudă Kim
Marocul este prima țară africană și arabă care a intrat în clubul producătorilor de drone
”Sprijinim Ucraina, dar vrem să evităm un război cu Rusia”. Evaluarea SUA: Putin nu ar avea niciun interes în extinderea conflictului, mai ales către o țară NATO
Ungaria dă un semnal important pro-Iohannis. Budapesta transmite că e timpul ca „Europa de Est să dea noul secretar general al NATO”
Două bombardiere strategice rusești Tu-95MS au patrulat în Marea Barents și Norvegiei. Concomitent fregate purtătoare de rachete hipersonice Zircon și rachete Kalibr au efectuat manevre militare
Lukașenko: Ne pregătim de război, deși nu vrem asta. General polonez: Avem nevoie de două-trei ore pentru a distruge toată tehnica militară a Belarusului
Ce aduce nou Legea apărării naționale a României pusă în dezbatere publică de MApN
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
EXCLUSIV
În Odesa numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16. Ambasadorul Micula: Ziua Limbii române ar putea fi sărbătorită și în Ucraina
Șeful NATO va propune un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel