Imagini cu prototipul unui tanc rusesc, parte a programului Burlak, au ajuns pe reţelele de socializare
Autor: DefenseRomania Team pe 01 apr, 13:09 | Industrie de apărare

Expertul militar Alexei Khlopotov a precizat într-o postare pe pagina sa de Facebook că Rusia a prezentat o versiune modernizată a tancului T-80 BVM, echipat cu o nouă turelă – dezvoltă în cadrul programului militar ’’Burlak’’ la care industria rusă de apărare lucrează de mai mulţi ani.

Publicaţia Defence-Blog precizează că până la apariţia acestor noi imagini pe reţelele de socializare, informaţiile despre programul Burlak erau foarte puţine.

Sursa citată precizează că programul militar ’’Burlak’’ a început în anul 2005, şi avea ca scop înlocuirea principalelor tancuri de luptă din perioada sovietică, cu unele mult mai moderne. Anul 2025 fiind dată până la care ruşii şi-au propus să realizeze acest program. Dar, din cauza problemelor financiare, proiectul a fost abandonat începând cu anul 2009, pe o perioadă nedeterminată.

Programul ’’Burlak’’ cuprindea dezvoltarea unei turele moderne – echipată cu un tun cu încărcător automat – care să fie instala pe tancurile din seria T-72, T-80 și T-90.

The Ya-02, experimental vehicle based on T-72B MBT. The MBT is fitted with unified turret (T-72/80/90). It is developed in frame of "Burlak" R&D. The "Burlak" was equipped with autoloader in the turret bustle, modular armor, RCW, APS, and new ERA & FCS.Project was closed in 2009 pic.twitter.com/8wzWpykzPo

— The Dead District (@TheDeadDistrict) February 18, 2021

Potrivit unor informaţii mai vechi, dezvoltarea acestei turele a fost realizată la uzina mecanică din Omsk şi s-a bazat pe designul turelei tancului 640 Black Eagle Object – un proiect de tanc rusesc care a rămas blocat la stadiul de prototip.

Industrie de apărare Vezi toate articolele