Incident naval în Strâmtoarea Ormuz (Foto/Video) Focuri de avertisment ale US Navy împotriva unor vase iraniene
Autor: S.I. Catalin pe 11 mai, 08:18 | Forțele navale

O navă a Marinei americane a tras focuri de avertisment împotriva a peste o duzină de nave iraniene care se apropiaseră de un submarin american în Strâmtoarea Ormuz, a indicat luni Pentagonul, notează AFP.

Treisprezece vedete de atac rapid ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, s-au apropiat la mai puţin de 140 de metri de şapte nave americane, înainte ca una dintre navele US Navy să tragă 30 de focuri de avertisment în două rafale pentru a le forţa să se îndepărteze, a detaliat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

A view from USS Squall as 2x IRGCN FIAC quickly approach USCGC Maui during a transit in the Strait of Hormuz May 10. During the interaction, IRGCN vessels came within 150 yds of Maui at high speed, an unnecessarily close range that put the ships & their crews in danger. pic.twitter.com/h6edFGal4E

— U.S. 5th Fleet (@US5thFleet) May 10, 2021

Este al doilea eveniment de acest tip în două săptămâni.

A U.S. Coast Guard Cutter fired approximately 30 warning shots at Iranian Islamic Revolutionary Guard Corps Navy (IRGCN) boats fast approaching a U.S. naval formation in the Strait of Hormuz on Monday. https://t.co/683J87pVx1 pic.twitter.com/xe1HSUyekq

— CBS News (@CBSNews) May 11, 2021

"Din păcate, hărţuirea din partea Gardienilor Revoluţiei nu este un fenomen nou", a insistat John Kirby."Este periculos, este neprofesionist. Acesta este genul de acţiune care se poate solda cu răniţi şi poate duce la erori de apreciere în regiune", a subliniat el.Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că navele americane au dreptul la "autoapărare" şi că ştiu cum să folosească de acesta.El a mai menţionat că aceste manevre au avut loc în strâmtoarea Ormuz, unde navele dispun de puţin spaţiu pentru a naviga.La sfârşitul lui aprilie, trei nave iraniene de atac rapid s-au apropiat la mai puţin de 70 de metri de două nave americane în apele internaţionale din nordul Golfului Persic, provocând focuri de avertisment, potrivit US Navy.Traficul petrolier prin Strâmtoarea Ormuz a fost în 2018 de 21 de milioane de barili pe zi, echivalent cu circa o cincime din totalul cererii mondiale din perioada respectivă, arată datele administraţiei americane pentru informaţii privind energia (EIA).

Forțele navale Vezi toate articolele