Expert polonez: Exerciţiul militar Zapad-2021 este o încercare fără precedent de a intimida Occidentul, într-un context nou, cu tactici noi
Autor: Cristian Soare pe 10 sep, 13:07 | Forțele terestre

Rusia şi Belarus au dat vineri startul exerciţiilor militare strategice Zapad-2021 (Vest), la care participă circa 200.000 de militari şi despre care insistă că au un caracter defensiv, cu toate că manevrele stârnesc preocuparea Occidentului dată fiind proximitatea cu frontierele NATO, notează EFE, citat de Agerpres.

"Cincisprezece nave şi vase auxiliare din Flota Baltică au pornit de la bazele lor şi se îndreaptă spre zonele stabilite din Marea Baltică pentru a îndeplini sarcini practice în cadrul exerciţiilor strategice comune Zapad-2021", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus, citat de agenţia RIA Novosti.

Yesterday situational maps of the defensive phase of Zapad was released by the Belarusian press. In his guest post, @Obronny2 was kind enough to analyse them on the blog. https://t.co/LTs2GnHaZv pic.twitter.com/n21NVmkCFv

— Konrad Muzyka - Rochan Consulting (@konrad_muzyka) September 10, 2021

Oficialitatea citată a explicat că gruparea navală va desfăşura exerciţii de apărare antiaeriană şi antisubmarine, va realiza trageri cu artilerie şi cu rachete împotriva unor ţinte aeriene şi de suprafaţă.Manevrele Zapad-2021, care se încheie pe 16 septembrie, se desfăşoară în 14 poligoane, nouă pe teritoriul Rusiei şi cinci pe teritoriul Belarusului, precum şi în apele Mării Baltice.

 

Exerciţiul militar Zapad-2021 - o încercare fără precedent de a intimida Occidentul, într-un context nou, cu tactici noi

 

Într-un recent interviu acordat publicaţiei BalkanInsight, Anna Maria Dyner, expert polonez în probleme de securitate, a precizat că exercițiul militar comun din acest an - organizat de Rusia și Belarus la granița de est a NATO - este o încercare fără precedent de a intimida Occidentul, într-un context nou, cu tactici noi.

Etapa culminantă a exercițiului militar comun ruso-belarus Zapad 2021 va avea loc în perioada 10-16 septembrie, o parte centrală a activității concentrându-se în vestul Belarusului, în apropierea frontierelor țării cu Polonia și statele baltice.

Potrivit Radio Europa Liberă, manevrele militare Zapad urmează, de asemenea, o acumulare militară rusă la granițele Ucrainei în acest an. Vecinii Belarusului sunt, de asemenea, precauți, avand inclusiv temeri cu privire la simularea unui posibilul război electronic rus (EW) îndreptat asupra lor în timpul exercițiilor.

 

200.000 de soldați vor fi comasați la granița de est a NATO 

 

Exercițiul, care se presupune că va implica până la 200.000 de soldați și personal auxiliar, este menit să testeze capacitatea Rusiei de a desfășura operațiuni militare pe flancul său vestic, dar și interoperabilitatea forțelor armate ruse și bieloruse.

???????????????? The opening ceremony of strategic exercises Zapad 2021 took place at the Mulino training ground in the Nizhny Novgorod region#Zapad2021 #Russia #Belarus pic.twitter.com/QbyP0z5Vpl

— The RAGEX (@theragex) September 9, 2021

Cu toate acestea, vine în contextul unei situații deja tensionate la granițele Belarusului cu Polonia și Marea Baltică, după săptămâni în care regimul lui Aleksandr Lukashenko a împins migranții, în principal din Orientul Mijlociu și Afganistan, în UE, ca răspuns la sancţiunile pe care Bruxelles-ul le-a impus pentru alegeri prezidențiale trucate di anul 2020.

 

Rusia susţine că manevrele militare nu sunt îndreptate împotriva nimănui

 

În afara celor 15 nave, la manevre participă circa 80 de aeronave, printre care avioane şi elicoptere de luptă, şi până la 760 de unităţi de armament greu, care includ 290 de tancuri şi 240 de lansatoare de rachetă şi mortier."Aceste manevre nu sunt îndreptate împotriva nimănui", a subliniat joi preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a spus că "organizarea lor este logică în momente în care alte alianţe, NATO de exemplu, îşi sporesc activ prezenţa în apropierea frontierelor Uniunii Statale" dintre Rusia şi Belarus şi al "spaţiului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC)", din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

NATO a cerut Rusiei şi Belarusului "să acţioneze predictibil şi transparent, în conformitate cu angajamentele lor internaţionale"

 

"NATO urmăreşte îndeaproape exerciţiile Zapad-2021. Dimensiunea şi amploarea exerciţiilor Zapad anterioare au depăşit semnificativ ceea ce fusese anunţat", a declarat pentru EFE purtătoarea de cuvânt al alianţei, Oana Lungescu, care a reamintit că "toate ţările au dreptul să-şi antreneze forţele", dar în acelaşi timp "trebuie să-şi respecte angajamentele de transparenţă". 

Forțele terestre Vezi toate articolele