Evenimentul „Un drapel, două popoare” | O sută de ani de la semnarea alianței româno-polone
Autor: DefenseRomania Team pe 13 mai, 15:24 | News

O delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat în Polonia, în zilele de 12 și 13 mai, la evenimentul „Un drapel, două popoare”, organizat de Ambasada României la Varșovia.

Conferința, dedicată centenarului alianței defensive româno-polone, a oferit noi perspective de cunoaștere și înțelegere a relației dintre cele două țări în perioada interbelică și a rolului jucat de această alianță în ansamblul securității regionale. La o sută de ani de la semnarea alianței româno-polone, validitatea opțiunii strategice rămâne o certitudine, riscurile și amenințările de securitate regăsindu-se în inventarul de probleme, cu care statele spațiului central și est european se confruntă și astăzi.

Earlier today, dep. FM @marcin_przydacz and ???????? dep. MoD Simona Cojocaru reviewed the ???????????????? strategic relations.They expressed satisfaction with our close cooperation on security matters, especially in relation to challenges on #NATO’s Eastern Flank. pic.twitter.com/0HZ0uLanhO

— Ministry of Foreign Affairs ???????? (@PolandMFA) May 12, 2021

,,Alianța defensivă din 1921, dincolo de relevanța militară și strategică cu totul deosebită, a deschis oportunități de extindere a cooperării bilaterale”, a subliniat secretarul de stat Simona Cojocaru în cadrul reuniunii, potrivit unui comunicat de presă al MApN.În marja evenimentului, oficialul român a avut o serie de întâlniri bilaterale cu șeful Biroului pentru Securitate Natională, Pawel Soloch, cu secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale polon, Marcin Ociepa, precum și cu secretarul de stat din Ministerul de Externe al Poloniei, Marcin Przydacz. Discuțiile bilaterale au evidențiat succesul Summit-ului B9, găzduit recent la București de președinții celor state, importanța relației strategice bilaterale pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării, situația de securitate de la Marea Neagră și Marea Baltică și perspectivele consolidării prezenței aliate pe flancul estic.Au fost abordate, de asemenea, subiecte relevante de pe agenda aliată în perspectiva Summit-ului NATO din iunie, respectiv perspectivele dezvoltării Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, precum și prioritățile celor două state aliate și partenere în contextul proceselor de reflecție în derulare la nivelul NATO și UE.

News Vezi toate articolele