Embargoul asupra armelor, impus Iranului, expiră duminică
Autor: Eduard Pascu pe 14 oct, 19:58 | News

Iranul va putea să vândă și să cumpere în mod liber arme începând cu 18 octombrie, deoarece embargoul ONU asupra armelor se va încheia în temeiul acordului nuclear din 2015, a spus președintele Hassan Rouhani.

„Începând de duminică, vom putea să ne vindem armele cui dorim și să cumpărăm arme de la cine dorim”, a spus președintele Hassan Rouhani, adăugând că Iranul a luptat timp de patru ani pentru încetarea embargoului, transmite agenția Tasnim.

Acesta a mai spus că în baza acordului nuclear, JCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune), a fost posibilă încetarea embargoului asupra armelor impus Iranului.

În luna august, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a respins o propunere a SUA de prelungire pe termen nelimitat a embargoului asupra armelor impus Iranului.

Pe de altă parte, SUA a reintrodus, luna trecută, unilateral embargoul asupra armelor impus Iranului și a avertizat: "Dacă statele membre ale ONU nu îşi îndeplinesc obligaţiile pentru aplicarea acestor sancţiuni, SUA sunt pregătite să utilizeze propriile mijloace pentru a pedepsi această lipsă de fermitate", a avertizat Mike Pompeo. El a promis că "măsurile" americane împotriva "celor care încalcă sancţiunile ONU" vor fi anunţate "în următoarele zile".

Citește și: Iranul este pregătit să reia exporturile de arme după ridicarea embargoului

Te-ar putea interesa și...
News Vezi toate articolele