China a demarat producția în serie a avioanelor de realimentare Y-20U
Autor: Eduard Pascu pe 19 feb, 16:42 | Forțele aeriene

Avion de transport Y-20 Sursa foto: Youtube

O serie de imagini din satelit indică faptul că China a început producția în serie a unui avion-cisternă având la bază avionul de transport Xi-an Y-20, rezolvând astfel marea problemă a aeronavelor pentru realimentare.

Pe imaginile surprinse din satelit asupra aerodromului de la Xi'an-Yanliang specialiștii au identificat patru avioane Y-20 iar sistemele de realimentare montate pe aripile lor sunt clar vizibile, indicând faptul că acestea sunt ”cisterne” Y-20U, transmite Defense News.

Aeronava Y-20U este o variantă pentru transport de carburant a avionului de transport Y-20 și se crede că este echipat cu trei puncte de alimentare, acestea fiind amplasate pe aripi și încă una pe fuzelaj în partea din spate.

Realimentarea se realizează cu un furtun retractabil la capătul căruia se află un dispozitiv unde avionul receptor, echipat cu sonde de alimentare, se conectează cu avionul ”cisternă”.

Prototipul Y-20U a fost prezentat în 2018, iar apariția a patru Y-20U sugerează că programul de testare este finalizat pentru a începe producția în serie. Nu se știe dacă Y-20U va fi doar un avion de realimentare sau își va păstra și capacitatea de transport trupe.

Y-20 și Y-20U este echipat cu patru motoare turbo rusești Soloviev D-30KP-2. China lucrează în prezent la un nou motor cu bypass înalt WS-20 pentru familia Y-20. Nu se așteaptă ca noul motor să intre în producție înainte de 2024.

Te-ar putea interesa și...
Forțele aeriene Vezi toate articolele