Bombardamente ale US Air Force împotriva talibanilor
Autor: Eduard Pascu pe 12 oct, 19:42 | Afganistan

Forţele americane au anunţat luni mai multe lovituri aeriene împotriva talibanilor care atacau un oraş-cheie în sudul Afganistanului, în timp ce situaţia în materie de securitate se deteriorează în pofida negocierilor de pace între insurgenţi şi guvernul de la Kabul în Qatar, relatează AFP.

Confruntări intense au început în weekend la periferia oraşului Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand şi unul dintre puţinele locuri din această regiune care scapă controlului talibanilor, după ce aceştia au atacat mai multe baze de operaţiuni ale forţelor de securitate afgane în zonă.SUA au 'efectuat numeroase lovituri ţintite în Helmand pentru a apăra forţele afgane atacate de talibani', a indicat într-o postare pe Twitter colonelul Sonny Leggett, purtător de cuvânt al forţelor americane în Afganistan, transmite Agerpres.

Over the past two days USFOR-A has conducted several targeted strikes in Helmand to defend ANDSF forces under attack by Taliban fighters, consistent with the U.S.-Taliban agrmnt. USFOR-A has & will continue to provide support in defense of the ANDSF under attack by the Taliban

— USFOR-A Spokesman Col Sonny Leggett (@USFOR_A) October 12, 2020

SUA şi talibanii au semnat un acord în februarie la Doha, în temeiul căruia Washingtonul s-a angajat pentru o retragere a trupelor străine din Afganistan până la mijlocul anului 2021. În schimb, insurgenţii au acceptat mai multe cerinţe în materie de securitate, între care şi promisiunea de a nu ataca oraşe.Talibanii trebuie să 'înceteze imediat acţiunile lor ofensive în provincia Helmand şi să-şi reducă violenţa în toată ţara', a declarat generalul Scott Miller, comandantul forţelor americane în Afganistan.'Aceasta nu este conform acordului dintre Statele Unite şi talibani şi subminează discuţiile de pace în curs de desfăşurare', şi-a exprimat el regretul într-un comunicat.Guvernul afgan şi talibanii au angajat din septembrie negocieri de pace la Doha, prevăzute şi în acordul americano-taliban. Dar aceste discuţii avansează extrem de lent, iar insurgenţii continuă să utilizeze violenţa ca mijloc de presiune pentru aceste negocieri. Chiar dacă talibanii s-au abţinut în mare parte luni de zile să atace principalele centre urbane, ei şi-au intensificat operaţiunile de hărţuire a forţelor afgane.Preşedintele american Donald Trump a declarat miercurea trecută că şi-ar dori ca toţi militarii americani din Afganistan să revină acasă 'până de Crăciun', notează AFP.

Citește și:  Negocierile de pace din Afganistan ar putea intra în impas. Talibanii au efectuat azi-noapte un atac masiv

Te-ar putea interesa și...
Afganistan Vezi toate articolele