Azerbaidjanul preia controlul asupra unor părţi din Nagorno-Karabah
Autor: Eduard Pascu pe 14 oct, 20:19 | News

Azerbaidjanul a cucerit mai multe localităţi din Nagorno-Karabah în conflictul cu Armenia asupra regiunii locuite de o majoritate armeană, au anunţat miercuri ambele părţi şi autorităţile regionale, citate de agenţia DPA.

Azerbaidjanul a reuşit să mute frontul mai adânc în regiunea aflată în conflict, a declarat într-un comunicat Arayik Harutyunyan, liderul regional al Nagorno-Karabah.Armata armeană a confirmat că forţele azere au reuşit să preia controlul mai multor zone, marcând prima recunoaştere oficială a Erevanului asupra avansării adversarului, notează agenţia germană de presă. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a scris pe Twitter că armata azeră a cucerit opt sate.Baku a declarat că armata azeră are acum sub control în total 45 de localităţi în Nagorno-Karabah, ceea ce armata armeană iniţial a negat. Televiziunea de stat azeră a arătat oameni pe străzi sărbătorind cu focuri de artificii, transmite Agerpres.Armenia a raportat sute de victime în conflictul care a început pe 27 septembrie. Azerbaidjanul nu a dezvăluit bilanţul victimelor sale, deşi a declarat că 43 de civili au murit.Regiunea Nagorno-Karabah, care are aproximativ 145.000 de locuitori, este controlată de forţele armene, dar recunoscută de Naţiunile Unite ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman. Conflictul actual mocneşte de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1990, când regiunea, populată predominant de creştini armeni, s-a desprins de Azerbaidjan.Deşi a existat în ultimii ani o escaladare repetată a violenţei, luptele recente sunt cele mai sângeroase de la încetarea focului din 1994.

Citește și: Rusia face lumină asupra subiectului 'apărarea Armeniei'. Obligațiile militare nu se extind și la Nagorno-Karabah

Te-ar putea interesa și...
News Vezi toate articolele