Avioanele de vânătoare Typhoon ale RAF au interceptat bombardiere rusești Tu-142
Autor: S.I. Catalin pe 29 noi 2020 / 12:54 | Forțele aeriene

Forțele Aeriene Regale Britanice (RAF) au ridicat de la sol avioanele de vânătoare Eurofighter Typhoon pentru a intercepta două avioane de cercetare maritimă și luptă antisubmarin Tu-142 (codificare NATO: ”Bear F/J”)  care se apropiau de spațiul aerian al Marii Britanii, potrivit mai multor rapoarte mass-media.

Pe 28 noiembrie, RAF a anunțat că avioanele de vânătoare Typhoon au fost ridicate de la sol pentru a intercepta mai multe avioane militare rusești care operau în spațiul aerian internațional din apropierea spațiului aerian al Regatului Unit.

RAF Typhoon fast jets were scrambled from @RAFLossiemouth this morning to intercept Russian military aircraft operating over the North Sea near UK airspace. Full story: https://t.co/Ge48jnGHj2 pic.twitter.com/uJCa9A2rqC

— Royal Air Force (@RoyalAirForce) November 28, 2020

Forțele Aeriene Regale Britanice au declarat într-un comunicat de presă ca avioanele Typhoon au decolat, sâmbătă dimineață, de la baza RAF Lossiemouth, iar la scurt timp li s-a alăturat o aeronavă de realimentare Airbus Voyager (varianta militară modificată a Airbus A330) de la baza RAF Brize Norton.

De asemenea, RAF a menționat că două avioane ruseşti de cercetare maritimă Tu-142 Bear F au fost interceptate. Aceste aeronave sunt utilizate în misiuni de luptă anti-submarin și de cercetare maritimă. Este esențial ca zborurile acestor aeronave să fie atent monitorizate atunci când operează în apropierea spațiului aerian al Marii Britanii.

În comunicatul de presă se mai precizează că zborurile pe care Forţele Aeriene Ruse le efectuează cu aceste aeronave în apropiere de spaţiul aerian al Marii Britanii, pot reprezenta un pericol pentru alți operatori aerieni, deoarece de multe ori aceste aeronave zboară cu transponderele oprite.

Te-ar putea interesa și...
Forțele aeriene Vezi toate articolele