Armata Națională Libiană ar fi distrus nouă sisteme antiaeriene Pantsir-S1 (Video)
Autor: Cristian Soare pe 22 mai, 12:45 | Intelligence

Ca urmare a operațiunii militare „Volcano of Wrath” desfășurată de Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, nouă sisteme de rachete anti-aeriene Pantsir-S1, fabricate în Rusia, au fost distruse.

Informaţia a fost raportată de către biroul de presă al forţelor armate ale GNA care iau parte la operaţiunea militară, precizează agenția turcă Anadolu şi cotidianul The Libya Observer.

Potrivit informaţiilor oferite de forţelor armate ale GNA, toate cele nouă sisteme de rachete anti-aeriene Pantsir-S1 au fost distruse în ultimele patru zile. Aceste sisteme au aparținut forțelor armate naţionale libiene (LNA) conduse de mareşalul Khalifa Haftar.

Mai jos am ataşat câteva dintre înregistrările video, publicate pe reţelele de socializare, în care se poate observa cum sisteme de rachete anti-aeriene Pantsir-S1, sunt distruse de către Forțele armate ale GNA, cu ajutorul dronelor puse la dispoziţie de Turcia.

#Libya: alleged footage of a Turkish drone strike conducted on #Tarhuna tonight, which #GNA's Joint Ops Room Juwaili has said successfully destroyed a #Russia-n Pantsir system.Next targets will possibly be the system(s) south of #Tripoli (assuming they are not withdrawn). pic.twitter.com/3nb9aCUHd8

— Emadeddin Badi (@emad_badi) May 20, 2020

În cursul zilei de ieri, cotidianul The Libya Observer, a precizat că Armata libiană, aflată sub comanda GNA, a distrus nouă sisteme antiaeriene Pantsir-S1 în aproximativ 72 de ore, în timp ce operaţiunii “Volcano of Wrath”, care a dus la recăpătarea controlului asupra bazei aeriene Al-Watiya și a altor orașe din vestul Libiei, controlate de forţele armate ale mareşalului Khalifa Haftar.

#Military : Acest videoclip este destul de nedumerit. Pentru a trage orice lucru care poate lovi Pantsir-S1, Bayavktar UAV trebuie să se încadreze atât în raza de tun, cât și în rachetele sale! Singura explicație a acestui videoclip este că Pantsir-S1 tocmai fugea după ce baza aeriană #AlWatiya a fost depășită ... https://t.co/n0bnt89Xau

- حور محب Hor Moheb (@cyberhormoheb) 20 mai 2020

Forțele armate ale GNA au preluat luni controlul asupra unei baze aeriene din sud-vestul capitalei Tripoli, reuşind ca în urma operaţiunii militare să intre în posesia unui sistem de apărare aeriană Pantsir, dar şi a mai multor avioane dezafectate. 

Rusia şi Emiratele Arabe Unite îi oferă mareşalului Khalifa Haftar suport militar

Ministrul de Interne libian Fathi Bashagha a declarat joi că Rusia a trimis cel puțin opt avioane de militare care să vină în sprijinul forțelor armate ale mareşalului Khalifa Haftar.

Bashagha a declarat pentru Bloomberg că Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA) a primit informații despre faptul că cel puțin șase avioane MiG 29 și două Sukhoi 24 au zburat în regiunea de est a libiei, venind de la baza aeriană Hmeimim controlată de Rusia în Siria. Toate cele opt avioane ar fi fost escortate de două avioane SU-35 ale Forțelor Aeriene Ruse. Rusia nu a făcut niciun comentariu sau declarație oficială cu privire la cele susţinute ministrul de interne libian.

De asemenea, Bloomberg a precizat că forțele armate ale mareşalului Haftar au susţinut că vor desfășura cea mai mare operaţiune militară aeriană din istoria libiei, potriva forţelor armate turce care oferă suport militar Guvernului Libian de Uniune Naţională.

# 2 Se pare că GNA a curățat sistemul Pantsir-S1 / SA-22 capturat pentru afișare în Tripoli #Libya . Între timp, GNA a invitat mass-media pentru prezentarea sistemului. https://t.co/nxRWVGxfdq pic.twitter.com/Yuk1jsYDAe

- Wyvern (@WyvernReports) 20 mai 2020

Sistemele de rachete anti-aeriene Pantsir-S1 au fost folosite de forțele armate ale mareşalului Khalifa Haftar, încă din iunie 2018, potrivit mai multor imagini postate pe platformele de socializare, de-a lungul timpului, de către mai multe persoane din cardul miliţiilor controlate de. Există rapoarte oficiale, cel emis de ONU în 2019, care atestă faptul că armata mareşalului Khalifa Haftar a primit şi folosit sisteme de rachete Pantsir-S1, poşe de la dispoziţie de către Emiratele Arabe Unite.

Acest lucru a fost evident când Forțele armate ale GNA au confiscat din baza Al-Watiya, un sistem de apărare aeriană Pantsir-S1, acesta fiind o versiune fabricată de Rusia pentru Emiratele Arabe Unite, deoarece sistemul era montat pe un camion Rheinmetall Man SX 45 8x8.

 

Te-ar putea interesa și...
Intelligence Vezi toate articolele