Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, un nou mesaj video. ”Din lumea tenebrelor”
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Un bărbat semănând izbitor cu Abu Bakr al Baghdadi, leaderul ISIS, a reapărut într-un clip video de 18 minute.
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA
EXCLUSIV
Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, ucis într-o operațiune specială a SUA

Bărbatul, fără a mai purta, celebrul ceas ca acum 5 ani, când s-a autoproclamat calif, a reîncarnat stafia crimelor perpetuate sub conducerea sa. Declarându-se șef al unui proto-stat, cu ambiții planetare și cu o putere ideologică care a uimit și cele mai sofisticate sisteme media, Abu Bakr a fost dat mort sau grav rănit de zeci de ori. Folosit de către una dintre cele mai negre forme ale islamului revendicativ, ocupant vremelnic al unui teritoriu de 4 ori mai mare ca al Franței, acest om a semănat teroarea efectivă printre 10 milioane de oameni.

Califatul său denumit Statul Islamic (ISIL) a constituit eșecul fundamental al politicii americane în Orientul Mijlociu. După dezastrul primăverilor arabe care au măturat bastioanele stabilității naționale construite din aniii 50 de către o ideologie pan arabistă (provocând dispariția unei întregi formule de compromis dintre imami și statul laic), apariția statului islamic și noului său calif au reprezentat eșecul personal al lui Obama. Continuând politica sa de distrugere a tot ceea ce însemna vechiul pact islamic dintre rege și popor, relegând coloși naționaliști și islamici ca Arabia Saudită sau Egipt la nivel de simple dictaturi fără viitor, premiantul Nobel pentru pacea pe care niciodată nu a promovat-o, a rămas repetentul istoric la promovarea democrației ca formă de securitate, nicidecum ca formă de dictat ideologic.

Celebrul său discurs de la Cairo, în care și-a etalat imaginea abulică și ne ordonată asupra evoluției lumii islamice, a deschis cale apariției acestor monștri ai istoriei cum a fost și (mai) este Abu Bakr al Baghdadi. Reticiența obamiană de îl anihila pe unul dintre cei mai scelerați criminali pe care istoria modernă i-a dat, imposibilitatea funciară de a cere ștergerea de pe hartă a califatului care va decima orașe întregi în numai zile și va transmite în direct decapitări demne de epocile tribale, au făcut ca nebunia tenebrelor să reziste ani de zile. Istoria va reclama numele lui Obama alături de marii regi care și-au pierdut regatele și popoarele, crezând că sunt simplu predestinați să fie constructori, fără a fi folosit o singură dată mistria în viața lor.

 

Soarta lui Abu Bakr al Baghdadi, mereu incertă

 

Iată că după ce s-a crezut că a murit sau măcar ca a fost grav rănit, filmarea cu Abu Bakr apare tocmai pentru a puncta supraviețuirea sa. Deja numit fantoma de către profilerii americani, irakianul din Bagdad își va lua numele de emir, apoi de calif, după al unuia dintre socrii Profetului, tatăl soției Aisha. În Iunie 2014 ahl al-hall wal-aqd (adică cei împuterniciți de Ummah să numească sau să depună un calif) îl vor declara calif al lumii musulmane. Folosirea imaginii califului (specialiștii încă nu sunt convinși că persoana din înregistrarea video este aceeași cu originalul) ține de apelul la mitologic și la resurecția specifică congruenței mai multor forme sunnite de gândire și proiecție a imaginii unui calif.

Imediat după atentatele din Sri Lanka, unde legătura cu ISIS este încă neconcludentă dar devine posibilă prin una dintre soțiile unuia dintre atacatori, iată ca la Dhaka (Bangladesh) un atentat, acum câteva ore, revendicat de același grup, vine să întregească o strategie clară de reinviere mitizată. Două atentate și reapariția califului, dacă legate între ele, dau magnitudine proiectului de resurecție a formulei mediatice complexe și de succes originare apariției califatului. Cineva are nevoie încă de acest individ și de acest proiect. Presupunerea specialiștilor din laboratoarele de analiză este că reconstrucția califului va presupune un atac devastator și la nivel occidental. Cum Franța și-a pierdut inima prin flacără, un atentat acolo nu mai are valoarea simbolică necesară. Germania este prea înrobită jocului său european minuscul pentru a reprezenta o valoare intrinsecă unui calif inviat din morți. Decreștinarea metodică, programată și aproape realizată a țării lui Luther o apără exact de astfel de acte.

Astfel singurele ținte cu conținut, care să anuleze lipsa de teritoriu fizic (califatul a dispărut practic în ultimii doi ani) dar să substanțieze mediatic (și simbolic în același timp) continuitatea ISIS rămân Vatican și SUA. Un atac în Israel ar fi sinucigaș pentru că este, pentru moment, irealizabil din punct de vedere uman și tehnic. Mai mult, strategia de reconstrucție a unui califat virtual, așa cum pare a se manifesta astăzi, presupune decuparea finală a pietrei fondatoare și resacralizarea pamantului fagaduit de Profet prin sîngele sacrificiului, deci țintele reale și eficiente din viitorul imediat ar fi cele două enunțate deja.

Pentru lumea creștină europeană dispariția catedralei Notre Dame de Paris reprezintă lovitura malefică, destinică prin rapiditatea cu care a avut loc, dar un atac în chiar inima petriană a acesteia poate exprima înfrîngerea de jure a două milenii de creștinism autentic. După un astfel de atac, refugierea filonului petrian creator înlăuntrul cavernei va lăsa loc liber și va face posibilă existența oricărui calif sau califat, în lumina soarelui. Virtualul va înfrânge realul. Să nu uităm că doar ieșirea la lumina zilei, relevarea publică prin martiriu a făcut ca puterea politeistă, globală și multi națională care caracterizau imperiului roman să se prăbușească în fața unui creștinism sectar, redus numeric (linia exclusiv iudaică a primilor creștini s-a manifestat până târziu în secolele IV-V, abia apoi globalizată tocmai de regulile transmiterii tronului roman necreștin), revoluționar, social, devenit, în numai trei secole de la răstignirea Fiului, esențial politic până la a revendica statul și tronul pentru regele său. Vatican simbolizează exact acest regat. În profilul inițiatic al unui calif, acesta va ataca democrațiile sau monarhiile doar pentru a le pedepsi (ele îi sunt inferioare prin definiția divină de la care se inspiră), efectuând exact același drum al unirii celor trei coroane pontificale. Califul reinviat va lupta el însuși numai împotriva unui regat care este demn de dubla sa misiune sacerdotală și seculară. Vatican indeplinește exact această condiție. Iar ironia sorții face ca Ierusalim sa fie abia pe loc secundar, așa cum a fost și la universalizarea graduală a tronului petrian, devenind doar instrument simbolic al exercitării noii puterii suverane.

 

Risc major

 

Pentru SUA, un atac de magnitudinea celui din Sri Lanka va zgudui din temelii întregul eșafodaj al construcției democratice care a mai rămas intact după 9/11. Un astfel de atac poate fi realizat doar pe principiul martiriului public și va plonja societate americană într-o spirală inchizitorială internă. Noua senzație de insecuritate va elimna definitiv statul (considerat a fi eșuat, a doua oară, în funcția sa primordială de asigurare a securității cetățenilor săi) din contractul social, propunând noi forme de securizare internă care vor fi mult mai localizate și mult mai militante. Tribalizarea ideologică, fractura sacerdotală, reactivarea fundamentalismului canonic și rasial, construcția identitar-comunitară vor devenii funcții principale în atomizarea statului centralizat american, fiind efectele imediate și vizibile ale unui astfel de atac.

Pe un astfel de fond de risc major, înregistrarea nou apărută, unde Abu Bakr al Baghdadi se exprimă greoi, dar ferm, folosind aceeași scheletică prezența ca în reapariția lui Bin Laden după Bora-Bora, cu o mitralieră și trei comeseni (numărul mic fideli este si el semnificativ, copiază numărul puținilor care l-au urmat în exil pe Profet), reprezintă un semnal devastator la adresa falsei securități date de dispariția teritoriului fizic al califatului. Mesajul este simplu și extrem de penetrant. Ați mințit când ați spus că am murit sau că am fost învins. Identic ca în secolele imediate reînivierii cristice. Istoria oficială a imperiului roman ștersese evenimentul fondator al noii religii din faptul cotidian. Linia petriană l-a ținut viu, timp de secole și a învins. Pentru că a crede nu înseamnă a înțelege. De aceea are loc strategia media de astăzi. A crede în calif și în destinul  său nu înseamnă și a înțelege cum a supraviețuit. Nu este nevoie ca această condiție să fie îndeplinită. Iar zeloșii săi soldați, femei sau bărbați, ascunși astăzi, vor ieși mîine la lumină. Semnalul a fost dat. Credința lor a fost confirmată.

Bin Laden își nominaliza dușmanii. El însă era doar emir și simplu general. Califul, prin reapariția sa, își asumă definitiv, fundamental și coerent linia politică, socială și sacerdotală imprimată de către marii califi ai lumii musulmane.  A condus 10 milioane de oameni, a comandat armate și a îndeplinit rolul de uns al istoriei. Oricine i se opune, din lăuntrul sau din afara lumii sale intră în conflict cu Profetul însuși. Este clar că avem de a face cu un alt nivel. Suntem cu o treaptă superioară lui Bin Lden. De aceea atacurile sale vor fi și ele mult mai ample și la un nivel net superior celor ordonate de emirul din Afgansitan. Mesajul nu poate fi ignorat. O astfel de greșeală ne poate costa, pe toți, mileniile din urmă. Dar și mileniile din viitor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Gen. Sîrski, șeful Armatei Ucrainei deplânge situația „deosebit de dificilă”. Rușii împing masiv partea centrală a frontului pentru a-l sparge
Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO
EXCLUSIV
Tezaurul furat. Documente din arhivele secrete ruse despre aurul României. Istoricul Ilie Schipor vine la Obiectiv EuroAtlantic
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război

Ştiri Recomandate

Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă rachetă balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
pixel